Alina Mungiu-Pippidi: Planetele, aliniate catastrofal pentru Europa. Noi unde suntem?

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Nu există altă situaţie în care Anglia, Franţa şi SUA, ţările pe care s-a bazat ordinea liberală mondială în ultimul secol şi jumătate, să fi fost atît de vulnerabile ÎN ACELAŞI TIMP, în vreme ce duşmani vechi şi noi – Iranul, Rusia, China – sunt în formă relativ bună (...) Revenim cumva pe pămînt, acum cînd se cutremură, sau ne mai jucăm de-a rotaţia cadrelor toată luna decembrie?

Umblă vorba pe surse că ai noştri nu au vrut să se aprobe la Bruxelles nu ştiu ce raport critic la adresa Republicii Moldova şi a oligarhului Vladimir Plahotniuc, posesorul unei duble identităţi sponsorizate de serviciile secrete româneşti. Domnul cu pricina a profitat de politica (denunţată de mine, de vreo zece ani, ca fiind idioată) de „integrare europeană“ a Republicii Moldova, ca să-i lichideze pe ceilalţi oligarhi şi să ajungă monopolist. El controlează instituţiile electorale şi anticorupţie, arestează pe cine vrea, a anulat alegerile cîştigate de cine nu trebuie şi nu ar fi fost oricum deranjat de un biet raport critic din PE. Numai nişte sancţiuni ţintite, ca acelea recent întrebuinţate în cazul Magnitstky, mai pot opri pe cineva care anulează alegerile pe care nu le cîştigă şi care, după cele din februarie, va şantaja liniştit o Europă făcută praf şi pulbere (şi pe nişte americani mai pragmatici, dar proşti) zicîndu-le că, dacă nu le place de el, omul Vestului, se poate duce la Putin. Vă las să ghiciţi dacă mai ia diurnă de la SIE (sau whoever) sau a devenit el sponsorul românilor care l-au metamorfozat dintr-un şef la Petrom în şef de stat, mai ales după ce a trecut o super amnistie fiscală: plăteşti 3% şi îţi speli toţi banii. Vă reamintesc că e persoana care îl făcea pe Sorin Ovidiu Vântu să pară un pudel, în conversaţia veche în care sugera că la est de Prut bărbaţii îşi curăţă arma cu rapoartele europene. Opoziţia lui, şi ea vai de capul ei, cu singura calitate că e unită, dar nu că ar fi unită în vreo strategie mai de Doamne ajută, plînge că pe VP îl ţine Dragnea. Foarte urît din partea lui Dragnea, dar, ca să priceapă toată lumea cum stă treaba şi constituţional şi real, Dragnea nu controlează politica noastră externă şi nu se face la BXL ceva ce zice Dragnea sau ceva de care să profite el, în primul rînd. Elementar, măi basarabeni de-ai mei. Deci, dacă VP e aşa tare, e că SS din România Plus Iohannis Plus PSD nu au nimic împotrivă sau au altă grijă. E genul tipic de idioţenie care v-a fost vîndută de SS din staff-urile voastre, că ele nu iau bani zilele astea decît dacă aduc vorba despre Dragnea, off topic sau nu.

Cine însă să bage de seamă ce face Republica Moldova?

Teresa May, cît e ea o populistă cu sînge rece, ne-a făcut să îi plîngem de milă săptămîna asta. Rămîne să mai atace careva lira şi s-a zis cu regatul Unit. Irlanda şi Scoţia sunt pe făraş.

Macron e aşa de praf făcut, că nu îmi vine să cred că sunt doar anarhiştii; pare mîna ruşilor, deşi nu am dovezi. Desigur, dacă nu acum, atunci cînd să dea ruşii în el! Duşmanii lui sar în sus de bucurie, inclusiv peste frontiera italiană.

Trump a ajuns în pragul suspendării. Paradoxal, deşi o merită, contextul e de aşa natură încît e mai rău pentru America să deschidă acest front pentru a scăpa de el decît să îl lase unde e. A fost deconspirat oricum!

Nu există altă situaţie în care Anglia, Franţa şi SUA, ţările pe care s-a bazat ordinea liberală mondială în ultimul secol şi jumătate, să fi fost atît de vulnerabile ÎN ACELAŞI TIMP, în vreme ce duşmani vechi şi noi – Iranul, Rusia, China – sunt în formă relativ bună.

În aceste condiţii, mai sunt trei săptămâni pînă cînd Klaus Iohannis devine preşedintele temporar al UE, care trebuie să prezideze peste acest dezastru în devenire şi să ţină cu mîna plăcile tectonice care deja au pornit în toate direcţiile.

El nu poate să ţină cu mîna nici Republica Moldova. E drept că, dacă tace, poate lăsa să se creadă că Dragnea controlează şi asta.

Sau e din cauză că nu poate vorbi cu Meleşcanu, un diplomat comunist care a încercat să rupă PSD ca să-i ajute pe liberali acum vreo 15 ani. Altă socoteală cu totul cu oamenii lui proprii, Leonard Orban, fost secretar de stat PSD, şi Bogdan Aurescu, fost ministru PSD. Ăştia sunt oamenii lui pe Externe.

Mai lipseşte pesedistul Vlase de la SIE, şi pot să întreb şi eu de ce dracu’ nu se adună toţi pesedeii din Externe în ceasul ăsta greu (şi de ce nu-i adună pe toţi care ar putea ajuta cu ceva), să vedem un pic ce facem de la 1 ianuarie, ca să fim parte din soluţie şi nu parte din problemă, măcar în Republica Moldova? Adică ce ne desparte sau, mai exact, ce vă desparte? Încă o moţiune de cenzură de dragul moţiunii de cenzură?

Revenim cumva pe pămînt, acum cînd se cutremură, sau ne mai jucăm de-a rotaţia cadrelor toată luna decembrie?

Îi puteţi trimite autorului comentariile dvs. pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite