Alegeri la CSM. Judecătoarea Simona Camelia Marcu este noul preşedinte al Consiliului. Procurorul Codruţ Olaru, ales vicepreşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CSM şi-a ales conducerea pentru 2018
CSM şi-a ales conducerea pentru 2018

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a ales, vineri, conducerea pentru anul 2018, judecătoarea Simona Camelia Marcu fiind aleasă preşedinte, iar procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte. Cei doi nu au avut contracandidaţi.

Judecătoarea Simona Camelia Marcu, care a fost singura candidată la preşedinţia CSM,  este noul şef al instituţiei, ea primind votul favorabil a 11 dintre membrii Consiliului, în timp ce opt au votat împotrivă.

Codruţ Olaru a fost ales vicepreşedinte al CSM, primind votul favorabil a 10 dintre membrii Consiliului, nouă votând „împotrivă“. Mandatul nou conduceri a CSM este de un an.

„Aş dori să transmitem un mesaj de deschidere faţă de celelalte instituţii ale statului. Cetăţeanul este beneficiarul actului de justiţie şi acest lucru trebuie să conteze şi în continuare”, a declarat Simona Marcu, noul preşedinte CSM.

În 2017, Consiliul a fost condus de judecătorul Mariana Ghena (preşedinte) şi procurorul Cristian Ban (vicepreşedinte), fiind şi primul an după alegerile care au dus la o nouă componenţă a CSM.

„Consider că am ajuns într-un moment al carierei mele în care atât experienţa profesională, cât şi cea umană au aptitudinea de a justifica o validare a candidaturii sale. Cinci obiective fundamentale conturează proiectul meu şi se suprapun cu direcţiile de acţiune pe care CSM şi le-a asumat anul trecut. Vreau să îndeplinim mai departe rolul de garant al independenţei justiţiei“, a spus Simona Camelia Marcu în prezentarea candidaturii sale.

Cine este Simona Marcu

Simona Camelia Marcu este membru al Consiliului din partea instanţei supreme, fiind judecător la Secţia Contencios Administrativ.

Potrivit CV-ului său, Simona Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1988 şi a fost jurisconsult, judecător la Judecătoria Sector 1 şi la Tribunalul Bucureşti, preşedinte de secţie, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

În proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu a pledat pentru „echilibrul sistemului judiciar“, arătând că „CSM trebuie să-şi asume pe deplin rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei şi să se implice în stabilirea şi aplicarea unor politici judiciare constante şi coerente“.

De asemenea, ea a pledat pentru indemnizaţiile şi pensiile judecătorilor, arătând că „aceste elemente nu constituie şi nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o condiţie obligatorie pentru asigurarea independenţei justiţiei“.

A cerut verificarea lui Augustin Lazăr

În februarie 2017, Simona Camelia Marcu a cerut în şedinţa CSM sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica modul în care procurorul general Augustin Lazăr, în calitate de reprezentant al Ministerului Public, „a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară trimiterii OUG 13, din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o are orice magistrat“. Ea a cerut suplimentarea ordinii de zi a CSM cu acest punct, dar solicitarea a fost respinsă.

Procurorul Nicolae Solomon a renunţat să mai candideze

Nici procurorul Codruţ Olaru nu a avut un contracanditat. Deşi, iniţial, s-a vehiculat şi ideea candidaturii procurorului Nicolae Solomon pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, până să înceapă şedinţa de plen doar Codruţ Olaru şi-a anunţat proiectul managerial.

Codruţ Olaru a stârnit controverse, după ce a fost activat ca general al Armatei Române în luna mai a anului 2016. Activarea a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.

Avansările procurorului au fost justificate, în 2011, de MApN ca fiind făcute „în mod excepţional”, situaţie răsturnată un an mai târziu când o comisie de analiză a Armatei „nu a putut desluşi dacă gradul de colonel a fost acordat în baza legii şi a nevoilor ministrului”, a explicat fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. După plecarea acestuia însă, succesorul său, Mircea Duşa, i-a dat înapoi lui Olaru gradul de colonel, ulterior Olaru fiind avansat general de Traian Basescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite