Agenţia Naţională Antidrog: Există copii care se droghează de la 11-12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de droguri, îndeosebi inhalante, canabis şi etnobotanice, în rândul copiilor de 13 ani sau mai mici a crescut în ultimii ani, conform datelor Agenţiei Naţionale Antidrog, motiv pentru care miercuri au fost relansate o serie de proiecte de prevenire, la nivel naţional, în mediul şcolar şi preşcolar, proiecte care au dat rezultate la nivel local.

"Adolescentul are acces la informaţie, rolul expertului în prevenire, al cadrului didactic este să fie fair-play faţă de cel căruia i se adresează, în sensul în care transmite corect informaţii, care sunt efectele pe termen scurt, mediu şi lung, astfel încât adolescentului i se dă posibilitatea de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză", a precizat Diana Şerban, psiholog în cadrul ANA.

Ea a adăugat că, potrivit ultimului studiu pe populaţia generală privind prevalenţa consumului de droguri, vârsta de debut, în funcţie de substanţa consumată, "poate fi chiar de 11 - 12 ani", mai scăzută la alcool şi tutun, astfel încât proiectele de prevenire propuse de ANA se adresează unor vârste mici, începând cu grădiniţa.

"Grupa cea mai vulnerabilă de vârstă este cea cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Pe de altă parte, studiul făcut în mai multe state membre şi nemembre UE, studiu făcut pe o populaţie de 16 ani, evidenţiază o prevalenţă a consumului de droguri de aproximativ 15,6%. În ceea ce priveşte principala substanţă de consum, în ambele studii pe populaţia generală cu accent pe 15 - 24 de ani, cel mai consumat drog în România este canabisul, cu o prevalenţă de-a lungul vieţii cel puţin o dată, deci consum experimental de 6,8%", a afirmat Diana Şerban.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite