Administratorul fermei de porci Salcia, care a fost deţinută de fiul lui Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Liviu Dragne, administratorul fermei de porci de la Salcia, a fost trimis astăzi în judecată pentru infracţiunea de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

Ilie Liviu Dragne este acuzat că în calitate de unic asociat şi administrator o firmă, la diferite intervale de timp, în perioada 02 octombrie 2015-17 august 2017, a folosit cu rea-credinţă bunurile sau creditul de care se bucură această societate, într-un scop contrar intereselor acesteia. Potrivit procurorilor, acest lucru s-ar fi făcut „prin dispunerea achitării de sume de bani în cuantum total de  43.041 lei (din care 30.175 lei venit net şi 12.866 lei impozit pe salarii şi contribuţii sociale), pentru soţia acestuia, fără ca aceasta să desfăşoare în beneficiul firmei respective activitatea pentru care a fost remunerată urmare încheierii contractului individual de muncă”.

Avocata: Acuzaţia a fost clasată

Anterior anunţului procurorilor, avocata lui Ilie Liviu Dragne, Maria Vasii a anunţat la Antena 3 că acuzaţiile procurorilor  în cazul clientului său au fost clasate.

„Nu pot decât să salut curajul şi onoarea domnului procuror, care nu a fost antrenat în acele intenţii de manipulare în acest dosar. Aşadar, soluţia este de clasare în ceea ce priveşte pe dl Dragne Ilie. S-a constatat că nu există faptă penală”, a spus Maria Vasii. Ea a precizat că era verificată  posibilă infracţiune de evaziune fiscală privind o factură fiscală. „Fapta nu exista în acest caz”, a  spus avocata. Cazul a fost intrumentat de Parchetul General.

„Pentru celelalte persoane, în funcţie de situaţia fiecăruia, instanţa a fost învestită prin rechizitoriu. Este vorba de societăţi comerciale care nu aveau nicio legătură cu ferma de porci”, a mai precizat avocatul.

Cine a mai fost trimis în judecată

În acelaşi dosar, procurorii din Parchetul General a mai trimis în judcată patru persoane pentru evaziune fiscal: Anton Ştefan Moroşanu, Dumitru Mişu, Stefano Rossi şi Aurelian Voicu. Potrivit procurorilor, îăn perioada iunie 2012 - iulie 2013, Ştefan Anton Moroşanu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale specializată în organizarea şi producţia de concerte şi spectacole, la diferite intervale de timp, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăţi a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale de prestări servicii, în baza a 33 facturi fiscale emise de 6 societăţi comerciale, în valoare totală de 6.442.084 lei (din care 5.195.230 lei bază impozabilă şi 1.246.854 lei TVA), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma totală de 2.078.091 lei, (echivalentul a 464.733 euro), din care 831.237 lei impozit pe profit şi 1.246.854 lei TVA.

De asemenea, Stefano Rossi, în calitate de împuternicit, iar începând cu data de 01.04.2014 de administrator al unei societăţi comerciale specializată în operaţiuni de mecanică generală, în perioada 2013 - februarie 2015, la diferite intervale de timp, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăţi a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale de bunuri/prestări servicii/execuţie lucrări în baza a 28 facturi fiscale emise de 4 societăţi comerciale, în valoare totală de 5.216.067 lei (din care 4.206.506 lei bază impozabilă şi 1.009.561 lei TVA aferentă), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma totală de 1.682.602 lei (echivalentul a 379.487 euro), din care 673.041 lei impozit profit şi 1.009.561 lei TVA dedusă nelegal. „Facturile fiscale în numele a două dintre cele patru societăţi comerciale s-au emis de către inculpatul Voicu Aurelian, care a acţionat în calitate de complice”, arată procurorii Parchetului General.

Totodată, Dumitru Mişu, în calitate de director general al unei firme specializate în creşterea porcinelor, în luna februarie 2014, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăţi a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale de prestări servicii/execuţie lucrări, în baza unei facturi fiscale emisă în numele unei societăţi comerciale, în valoare totală de 3.082.045 lei (din care bază impozabilă 2.485.520 lei şi TVA 596.525 lei), prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 596.525 lei (echivalentul a 134.213 euro), reprezentând TVA dedusă nelegal.
Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, la Tribunalul Bucureşti.

A fost reţinut 24 de ore

Ilie Liviu Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost eliberat, pe 11 august, din arestul Poliţiei Capitalei, el fiind plasat sub control judiciar. Dragne fusese reţinut cu o zi în urmă în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro.

Maria Vasii, avocata lui Dragne, a precizat atunci că el a fost plasat sub control judiciar. Vasii a mai spus că Ilie Dragne a preluat în administrare ferma Salcia la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lui februarie, astfel că ”nu are nicio legătură cu pretinsa lucrare (n.r. - lucrări de construcţie la fermă) pentru care s-a emis acea factură faţă de care procurorii lansează acuzaţia de evaziune, cu un prejudiciu estimat la 223.000 de euro”.
”Cealaltă acuzaţie cum că şi-ar fi angajat soţia la această societate la care era administrator şi este în prezent unic asociat, cu atât mai mult nu ne explicăm această acuzaţie pentru că nu este una serioasă”, a adăugat Vasii.

Ea a spus că transferul pachetului de acţiuni s-a făcut prin hotărârea acţionarilor, chiar dacă această procedură nu este perfectată. „Domnul Dragnea Valentin şi-a cedat toate părţile sociale, iar în prezent societatea se organizează într-o altă formă, procedura este în curs la Registrul Comerţului, nu depinde de cei doi asociaţi finalizarea ei”, a precizat Maria Vasii. Întrebată dacă Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, a predat toate acţiunile, primind în schimb bani, Vasii a răspuns: ”Aceste aspecte care vizează strict relaţia dintre cei doi parteneri de afaceri le veţi afla într-o conferinţă de presă pe care o vor susţine cei doi”.

De asemenea, întrebată cine se ocupa de societate la momentul la care s-a semnat acea factură pentru lucrări de construcţii, Vasii a spus: ”La acea dată, în companie erau cei doi acţionari, şi Valentin Dragnea era acţionar. Valentin Dragnea nu este responsabil pentru că procurorii îl acuză pe Dragne Ilie, administratorul, că ar fi complice la evaziune fiscală, ori despre această infracţiune vorbim doar pe seama administratorului. Valentin Dragnea nu a fost niciodată administrator, a avut doar calitatea de acţionar”.

Întrebată cine era administrator când s-a semnat acea factură, avocata a răspuns: ”La acea dată era fostul administrator, nu-mi permit să vorbesc despre el, este o altă persoană faţă de care se face urmărirea în cauză. Dragne Ilie a preluat într-adevăr şi funcţia de administrator la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lui februarie”.
Ea a mai spus că pentru această factură nu s-au încasat venituri, întrucât factura venea ca urmare a unor lucrări de construcţie care au fost încoporate în clădirile în care sunt porcii, ”aşadar nu a existat o îmbogăţire de pe urma acestei facturi”.

”Ancheta, deşi priveşte mai multe societăţi şi se vorbeşte despre acel pretins prejudiciu de 9 milioane de euro, chiar procurorii în actul de inculpare a lui Ilie Dragne, vorbesc despre 223.000 de euro şi nu de 9 milioane euro, ca atare nu cred că era o acuzaţie atât de serioasă încât să se ia nicio măsură preventivă, fie ea şi controlul judiciar”, a declarat Maria Vasii.

Ea a susţinut că, din punctul său de vedere, o persoană care este cercetată într-un alt dosar a făcut un denunţ pentru a beneficia de reducerea pedepsei şi a nominalizat mai multe societăţi comerciale care prestau anumite lucrări de construcţii. Între societăţile beneficiare acestor lucrări era şi ferma Salcia. ”Este vorba despre un inculpat într-o cauză ce se află pe rolul Curţii de Apel Ploieşti”, a precizat Vasii.

Acuzaţia de evaziune fiscală

Ilie Liviu Dragne a fost la Poliţia Sectorului 1 Bucureşti, iar ulterior a fost reţinut de către procurori pentru 24 de ore, sub acuzaţia de evaziune fiscală. În acest dosar, în care este vizată şi ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, au mai fost reţinute, joi, alte opt persoane. Poliţiştii din Capitală şi din opt judeţe au făcut percheziţii la 80 de adrese - locuinţe şi sedii ale unor societăţi din domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor - într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste nouă milioane de euro, instrumentat de Parchetul instanţei supreme.

Conform sursei citate, în acest dosar se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea. Procurorii au stabilit că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, au fost menţionate în contabilitate cheltuieli nereale, fapt care a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei (echivalentul a 9.079.017 euro), din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Ferma de porci Salcia din judeţul Teleorman, deţinută de Valentin Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, este una dintre societăţile la care joi dimineaţă procurorii au făcut percheziţii.
Ferma Salcia, al cărei obiect principal de activitate este creşterea porcilor, are 240 de angajaţi. În 2015, a înregistrat un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, iar anul trecut a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite