Achiziţionarea de către Forţele Aeriene a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, aprobată, în principiu, de Parlament. Cât costă avioanele de luptă

Achiziţionarea de către Forţele Aeriene a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, aprobată, în principiu, de Parlament. Cât costă avioanele de luptă

Avion F-16 al Forţelor Aeriene Române escortând un bombardier B-1 Lancer al  US Air Force FOTO U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa

Prin scrisoarea semnată de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, transmisă miercuri, 22 decembrie, Ministerul Apărării Naţionale a primit aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane F-16, în configuraţie M6.5.2.

Tranzacţia include şi suport logistic de la Guvernul Norvegiei, dar şi a bunurilor şi serviciilor pentru modernizare de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, necesare realizării Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie. 

 
MApN a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru demararea procedurilor de achiziţie a acestor aeronave operate până în prezent de Forţele Aeriene Regale Norvegiene, având în vedere compatibilităţile tehnice cu aeronavele din prima escadrilă – Escadrila 53 Vânătoare de la Borcea, precum şi avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia, configuraţie superioară faţă de cele aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române şi posibilitatea modernizării aparatelor de zbor în România.
 
Avioanele vor fi transferate în deplină stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie de minim 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a. Astfel, achiziţia avioanelor de la Guvernul Norvegiei reprezintă în fapt un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate.
 
Avându-se în vedere complexitatea programului care presupune implicarea a trei părţi şi modernizare în ţară a celor 32 de avioane, după finalizarea modernizării primei escadrile, resursele financiare necesare vor fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie şi începerea discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului Norvegiei şi Guvernului Statelor Unite ale Americii.
 

454.000.000 euro, fără TVA

 
Fondurile estimate pentru achiziţie sunt de circa 454.000.000 euro, fără TVA, care includ atât pachetul propus de Guvernul Norvegiei, cât şi bunurile şi serviciile pentru modernizarea aeronavelor care vor fi achiziţionate de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.
 
Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale din domeniul aeronautic în executarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizarea avioanelor F-16, prin operatorul economic Aerostar S.A., desemnat centru de mentenanţă de către Guvernul României pentru aeronavele F-16.
 
Prin Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, aprobată prin Hotărâre a CSAŢ, este prevăzută realizarea graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state si constituirea unei capabilităţi formate din minimum trei escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă.
 

Ce avem acum 

 
În prezent, România deţine astfel 17 avioane F-16 Fighting Falcon AM/BM Block 15 trecute printr-un MLU, parte din escadrila 53 Warhawks de la Baza aeriană 86 Borcea. România a cumpărat avioanele de la Portugalia şi le-a modernizat la standardul F-16 MLU 5.2R, aducându-le undeva la echivalentul unor avioane F-16 mult mai moderne (echivalentul block 40 cu unele elemente block 50/52). În prezent, aparatele de luptă folosesc schema de vopsire „Carpathian Ghost”.
 
Concret, pachetul de modernizare a inclus şi integrarea unor dispozitive precum SniperPod (container extern pentru cercetare şi ochire) şi JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System – cască cu afişaj electornic) pentru folosirea lor cu rachetele de tip AIM-120C-7 AMRAAM şi AIM-9 M şi X Sidewinder. Practic, piloţii pot lua o ţintă în vizor numai uitându-se la ea.   În plus, unele elemente au primit update: motorizare F100-PW-220E – control digital; cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte; două display-uri multifuncţionale color; computer modular de misiune; radar de control al focului modernizat; sistem de navigaţie hibrid; sistem avansat de identificare amic-inamic; sistem de management pentru război electronic; sistem de transmitere a datelor Link 16.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările