Aberaţii care se discută, marţi, la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Tudor Chiuariu pare hotărât să complice procesul penal FOTO Arhiva
Senatorul Tudor Chiuariu pare hotărât să complice procesul penal FOTO Arhiva

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor dezbate, marţi, mai multe amendamente toxice la aplicarea Codului Penal. Unul dintre amendamente aparţine lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei şi se referă la articolul 54 din noul Cod de Procedură Penală, şi care ar urma să reglementeze Competenţa judecătorului de cameră preliminară.

„Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror”.

Senatorul Tudor Chiurariu s-a gândit că nu este suficient şi a mai făcut o adăugare la text: verifică “şi temeinicia”. Practic, prin introducerea acestui termen, judecătorul de cameră preliminară ar trebui să analizeze probele nu doar pentru a constata că au fost administrate legal de către procuror, ci şi pentru a vedea dacă probele sunt suficiente împotriva inculpaţilor.

Practic, dacă acest amendament va fi aprobat, judecătorul de cameră preliminară s-ar antepronunţa indirect asupra vinovăţiei celui trimis în judecată, iar instanţelor ce vor judeca cazul nu le-ar rămâne decât să stabilească cuantumul pedepsei.

Acest amendament ar da, în acelaşi timp, puteri sporite judecătorului de cameră preliminară, care ar putea decide de unul singur dacă un dosar poate fi judecat sau trebuie continuată ancheta la Parchet. Practic, nu mai decide procurorul dacă un dosar poate să ajungă pe rolul instanţei de judecată, decizia aparţinând judecătorului de cameră preliminară.

Amendamentul lui Tudor Chiuariu a trecut de Comisia Juridică a Senatului, însă cu un conţinut schimbat: „Verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror

Spălarea turnătorilor la Securitate

La punctul 3 pe ordinea de zi mai este o iniţiativă legislativă controversată, care modifică definiţia turnătorului din legea CNSAS,  despre care a scris pe larg jurnalistul Liviu Avram, redactor şef adjunct "Adevărul".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite