Şeful SRI cere actualizarea legilor securităţii naţionale. Hellvig: S-au intensificat atacurile cibernetice, spionajul şi activităţile de tip fake news

0
Publicat:
Ultima actualizare:
eduard hellvig

Directorul SRI a fost audiat, marţi, în comisia parlamentară de control pe tema conflictului Rusia-Ucraina. Serviciul transmite că, dat fiind contextul regional, Eduard Hellvig le-a atras atenţia membrilor comisiei asupra necesităţii actualizării pachetului de legi privind securitatea naţională. Şeful SRI a menţionat că, în ultima perioadă, s-au intensificat acţiunile de spionaj, cele asociate fenomenului fake news şi atacurile cibernetice.

Directorul Serviciului Român de Informaţii a participatr la şedinţa Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Eduard Hellvig a prezentat, la solicitarea Comisiei, o analiză de securitate din perspectiva atribuţiilor legale ale SRI şi în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, transmite Serviciul.

"În cadrul şedinţei, Directorul SRI a evidenţiat faptul că atacurile cibernetice, activităţile de spionaj şi cele asociate fenomenului "fake news" s-au intensificat în ultima perioadă, dat fiind contextul regional.

Domnul Eduard Hellvig a prezentat membrilor Comisiei Parlamentare de Control şi o analiză privind riscurile de securitate la care ar putea fi expusă România în perioada următoare în funcţie de factorii externi.

Membrilor Comisiei li s-a subliniat importanţa şi reala necesitate a actualizării pachetului de legi privind securitatea naţională, cu atât mai mult cu cât mediul regional de securitate este într-o dinamică continuă.

SRI a informat consistent şi timpuriu beneficiarii legali, potrivit competenţelor prevăzute de lege, pe subiectele discutate în cadrul acestei şedinţe şi îşi reiterează determinarea de a continua să lucreze în interesul statului român şi al cetăţenilor săi, în strânsă legătură cu celelalte instituţii abilitate pentru prezervarea securităţii naţionale", informează instituţia.

Comisia SRI: Starea de securitate a României e stabilă

"Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a răspuns întrebărilor Comisiei şi a prezentat astăzi o situaţie actualizată a stării generale de securitate, din perspectiva Serviciului Român de Informaţii fiind punctate:

 • efectele pe care Criza din Ucraina le poate genera în România;

• raportarea Serviciului la principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale rezultate din situaţia din Ucraina şi soluţiile identificate pentru prevenirea şi contracararea acestora.

De asemenea, pe agenda discuţiilor a fost pus şi subiectul actualizării legislaţiei privind securitatea naţională, din perspectiva urgentării adoptării proiectelor de Legi privind sistemul naţional de apărare şi securitate, pentru crearea şi perfecţionarea mecanismelor necesare pentru a gestiona o eventuală situaţie de criză generată în actualul context regional de securitate.

O să încep cu o concluzie generală: Starea de securitate a României din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI este una stabilă", a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Cristian Chirteş

Parlamentarul a menţionat că s-a discutat despre principalele riscuri care pot apărea suplimentar în scenariul unei escaladări a conflictului din Ucraina.

"Pentru România aceste riscuri sunt legate de gestionarea fenomenului migraţionist, a efectelor economice asupra României şi gestionarea unor operaţiuni de criminalitate transfrontalieră, iar directorul SRI a prezentat în amănunt în cadrul audierii Comisiei fiecare dintre aceste riscuri. În ceea ce priveşte misiunea SRI de a informa beneficiarii săi legali despre toate aceste riscuri şi ameninţări, Comisia a constatat că SRI şi-a respectat atribuţiile, informând constant decidenţii statului", a completat acesta.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite