Şeful CSM, critici pentru ministrul Justiţiei. Mateescu susţine că Stelian Ion contestă o decizie pe care chiar el a votat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele CSM susţine că ministrul Justiţiei contestă o hotărâre a Plenului Consiliului pe care chiar Stelian Ion a votat-o.

Bogdan Mateescu transmite că este necesar ca statutul personalului asimilat magistraţilor trebuie să fie lămurit, considerând că, desi activitatea acestei categorii profesionale este specifică funcţionarilor publici, drepturile sunt identice cu ale magistraţilor, desi nu au aceleaşi responsabilităţi.

În acest context, preşedintele CSM a propus Plenului un număr mai mic de asimilaţi pentru concursurile de anul acesta, prioritară fiind, în viziunea acestuia, ocuparea posturilor de magistraţi.

“Ministerul Justiţiei a cerut 14, a primit 4, câte unul pentru fiecare instituţie din coordonare. La fel şi institutiile judiciare - câte unul. În loc să discutăm despre statutul acestei categorii prin legile justiţiei, lămurirea ei şi (dorinţa mea-îndepărtarea acestei asimilari), MJ nu doar că cere mai multi asimilaţi, dar şi atacă hotărârea plenului CSM prin care s-a aprobat un număr mai mic, insistând astfel pentru toate posturile, apreciind că nu e treaba CSM-ului să cenzureze, ci că trebuie să se ia act, ca notarul, de solicitarea ministerului.

Aceasta parte din hotarare a fost adoptată în unanimitate, inclusiv cu votul ministrului justiţiei. Acum, ministerul justiţiei o atacă. Mă rog, nici nu mă mai străduiesc să înţeleg unele lucruri.  Regret acest demers şi subliniez public că voi vota pentru respingerea plângerii prealabile a MJ împotriva hotărârii CSM. O plângere nu foarte des întalnita, probabil prima pe care o formulează MJ. Şi, cred eu, singura hotărâre atacată de către cel care o votează”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.

Personalul asimilat magistraţilor este format din consilieri juridici care lucrează în cadrul instituţiilor publice din sistemul judiciar, fiindu-le atribuită acestă titulatură, precum şi drepturi similare cu ale magistraţilor, printr-un concurs organizat de Institutul Naţional al Magistraturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite