În acest weekend trecem la ora de vară. România tergiversează o decizie privind păstrarea sistemului sau renunţarea la el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră pentru că România trece la ora de vară, iar pentru unele persoane această schimbare vine cu o presiune suplimentară peste stresul cauzat de pandemie

La sfârşitul acestei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar organismul uman va resimţi din plin această trecere mai ales în contextul stresului cauzat de pandemia cu noul coronavurus. 

Psihologul Keren Rosner susţine că orice schimbare a fusului orar este mare consumatoare de energie, dar pe fondul pandemiei oamenii pot reacţiona la două extreme. „Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei, de restricţiile impuse. Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului.

Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul Keren Rosner  psiholog

Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare. Dar mai avem şi cetăţenii care nici măcar nu vor băga în seamă această trecere la ora de vară pentru că au pe cap alte griji mai mari. Sunt preocupaţi de ce restricţii de circulaţie noi se introduc, de gestionarea resurselor financiare sau de problema copiilor care fac şcoală online”, a precizat expertul. 

Creşte incidenţa atacurilor de cord

Pe de altă parte, unele studii arată că adoptarea orei de vară şi implicit pierderea unei ore de somn creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută. „De fapt, din cauza acelei ore de somn pierdute se pot agrava accelerat mai multe tipuri de afecţiuni cronice”, a spus, cu ceva timp în urmă, doctorul Amneet Sandhu, când şi-a prezentat concluziile într-o reuniune a Colegiului American de Cardiologie din Washington. Drept urmare, experţii consideră că ambele schimbări orare, trecerea la ora de vară, dar şi la cea de iarnă, sunt stresante pentru organism şi trebuie să renunţăm la ele. 

Din acest an ar fi trebuit să ne „blocăm“ pe o anumită oră

Tocmai de aceea, la Bruxelles s-a decis că statele Uniunii Europene trebuie să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Astfel, statele care ar fi vrut să rămână pe ora de vară ar fi trebuit să schimbe pentru ultima dată ora în martie 2021, iar cele care ar fi decis să rămână pe ora de iarnă ar fi trebuit să schimbe ultima dată în octombrie 2021. 

Statele ar fi urmat să comunice autorităţilor de la Bruxelles o decizie în acest sens, dar surse din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România au declarat pentru „Adevărul” că procesul a fost amânat în contextul complicat al panedemiei cu noul coronavirus şi va fi reluat cel mai devreme în 2022.  

Câţiva parlamentari au anticipat oarecum decizia luată la Bruxelles şi, în anul 2018, au introdus o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Concret, dacă va fi aprobată această modificare depusă la iniţiativa deputatului Emil-Marius Paşcan, România va rămâne tot anul la ora de iarnă. „Se impune abrogarea OG nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului”, se arată în expunerea de motive. 

În cei trei ani, proiectul nu a înaintat prea mult. Iniţial, a fost respins de Senat în calitate de primă Cameră şi a ajuns, cu aviz negativ de la Guvern, în Camera Deputaţilor. Pe 10 februarie 2021, proiectul a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru industrii şi servicii care trebuie să se pronunţe până pe 7 mai 2021. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite