Spectacol al naturii pe cerul Capitalei: „norul mamar“ de aseară s-a întins pe 15 kilometri. Meteorologii spun că aceşti nori aduc fenomene extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa a arătat aseară cerul Capitalei FOTO Lucian Muntean
Aşa a arătat aseară cerul Capitalei FOTO Lucian Muntean

Bucureştenii au fost aseară martori la un spectocol mai puţin obişnuit. Deasupra Capitalei a apărut un nor bizar, de parcă ar fi fost bucăţi de vată aşezate una lângă alta. Meteorologii spun că norii aceştia, denumiţi nori „Mammatus“, sunt deosebiţi şi sunt specifici zonelor cu climă tropicală şi tornade.

Gabriela Băncilă, meteorolog al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a explicat, pentru „Adevărul“, că ceea ce au văzut aseară bucureştenii deasupra oraşului este terminaţia unui nor foarte înalt, format pe verticală, care s-a întins pe circa 15 kilometri. De obicei, norii formaţi pe verticală, la fel ca şi acesta, se întind pe distanţe cuprinse între 7 şi 10 kilometri.

„Norul se numeşte Cumuloninbus şi, de obicei, acest tip apare în zonele cu climă tropicală, dar nu numai. Aceşti nori sunt de furtună, iar în interiorul lor se găsesc curenţi ascendenţi şi descendenţi foarte puternici. Ce am văzut noi aseară era, de fapt, o terminaţie a nicovalei norului de tip Cumulonimbus, care poartă numele de nori Mammatus“, explică meteorologul.

De asemenea, Gabriela Băncilă precizează că sub aceşti nori se formează curenţi foarte puternici care fie încep să se rotească, formând ceea ce noi cunoaştem sub numele de tornadă, fie produc intensificări puternice ale vântului care pot mătura tot în calea lor.

Nori asemănători au fost şi în Teleorman

Meteorologii susţin că, asemenea, norii sunt speciali, dar că nu este vorba despre un fenomen unic în ţara noastră. „Un nor asemănător a putut fi văzut chiar acum două zile în Teleorman. Este un fenomen deosebit şi trebuie precizat că sub aceşti nori se produc fenomene meteorologice severe, chiar dacă nu apare celebra tubă de la tornadă“, a ţinut Băncilă să mai spună.

Nori mammatus FOPTO LUCIAN MUNTEAN

Norii Mammatus sunt de fapt terminaţii ale norilor de tip Cumulonimbus FOTO Lucian Muntean

Totodată, aceasta a precizat că tornada, în bibliografia de specialitate, se produce în momentul în care baza norului este unită cu pământul, iar în ţara noastră nu poate fi vorba despre tornade veritabile, aşa cum vedem pe continentul american. Dar, spune meteorologul, în ultima vreme a fost sesizată intensificarea fenomenelor meteorologice extreme în România, precum tornadele de mici dimensiuni.

Aşadar, intensificările puternice ale vântului şi fenomenele meteorologice extreme din ultima vreme din România pot fi explicate din cauza apariţia şi acestor nori.

Recomandări pe aceeaşi temă

FOTO Furtuna a făcut ravagii în Alexandria: copaci smulşi din rădăcini, maşini distruse de acoperişuri căzute şi cabluri electrice puse la pământ

FOTO Furtuna din Timişoara a dărâmat un copac şi un stâlp de iluminat stradal

Furtună violentă în Bărăgan. Vântul nervos a bătut cu 80km/h

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite