Sezonul estival a topit piața imobiliară: Cele mai mici prețuri ale apartamentelor din Capitală din ultimii 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele toride ale lunii august 2012 au adus noi minime în piața rezidențială veche de la începutul crizei imobiliare și până în prezent. Raportul lunar de monitorizare AnunțuriParticulari.ro ne indică scăderi ale prețurilor medii solicitate de proprietari la toate tipurile de unități din București comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți.

În cazul apartamentelor de două camere, de exemplu, dacă variația față de august 2011 este de -7%, raportat la sumele solicitate în urmă cu patru ani, în prezent, ajungem să plătim exact jumătate din cât am fi plătit în 2008 pentru o unitate de două camere.

Cei interesați de apartamente vechi în Capitală au însă și mai puține oferte noi scoase la vânzare de proprietari. În luna care se încheie, au fost puse la dispoziția cumpărătorilor cu 12% mai puține oferte proaspăt apărute în piață față de același interval al anului trecut, dar și cu 6% mai puține unități comparativ cu luna iulie a acestui an.

Locuințele cu două camere, cu 3,5% mai ieftine

Dacă raportat la perioade similare ale ultimilor 5 ani observăm deprecieri pe toată linia ale valorilor estimate de proprietari pentru apartamentele lor, putem spune că trendul se menține în linii mari același și față de luna iulie 2012. În august, statisticile indică scăderi de până la 3,5% ale prețurilor medii solicitate de proprietari, excepție făcând unitățile de patru camere unde, comparativ cu luna anterioară, acestea costă cu 6% mai mult.



Prețul mediu al unei garsoniere în Capitală a ajuns în luna august 2012 la puțin peste 35.100 euro, cu 2% mai puțin față de luna iulie a acestui an și în scădere cu 3% pe un interval de 12 luni, de la aproape 36.300 euro.

Unitățile cu cele mai multe oferte din piață, dar și cele mai căutate – apartamentele de două camere – au cunoscut în august o depreciere semnificativă față de luna iulie, dar mai ales față de luna august a anului trecut. Astfel, la momentul actual, proprietarii solicită un preț mediu de aproximativ 55.000 euro pentru acest tip de unități, cu 3,5% mai puțin comparativ cu luna iulie a acestui an. Variația pe un interval de 12 luni este dublă, de -7%, prețul mediu pentru un apartament de două camere la momentul respectiv fiind de 59.100 euro, cu 4.000 euro mai mult decât în prezent.

Potențialii clienți plătesc mai puțin și pentru un apartament cu 3 camere. La finalul lunii august, media Capitalei ajungea la puțin peste 75.200 euro, în ușoară scădere comparativ cu luna iulie a acestui an (de sub 1%), dar cu 3% mai puțin față de luna august a anului trecut, echivalentul a peste 3.000 euro.

În cazul apartamentelor de patru camere, raportat la luna august 2011, acest tip de unități este mai ieftin cu până la 9%, de la 106.600 euro, la 97.560, cu aproximativ 9.000 euro mai puțin.

bbbbb
image

Click pe imagine pentru a vedea tabelul la dimensiunea originală

Prețuri mai mici, dar și oferte mai puține

O ușoară scădere observăm în august 2012 și în ceea ce privește numărul de oferte nou apărute pe piață. Astfel, în luna care se încheie, proprietarii apartamentelor vechi au scos la vânzare un total de 2179 de unități.

În categoria apartamentelor de două camere, cele mai numeroase în ceea ce privește oferta pe piața rezidențială veche a Capitalei, au apărut în luna august 842 de noi unități de vânzare, cu 120 mai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Oferta este mai slabă și față de luna iulie a acestui an, când pe piață apăreau 880 de unități noi.

ccc

Click pe imagine pentru a vedea graficul la dimensiunea originală

O ofertă în scădere observăm și pe segmentul apartamentelor cu 3 camere. În luna august, proprietarii au scos la vânzare 683 de unități, cu 9% mai puține atât față de aceeași lună a anului trecut, cât și față de luna iulie 2012, când oferta nouă ajungea la puțin peste 750 de unități în ambele intervale.

Tendința de scădere a numărului de oferte este vizibilă și în cazul garsonierelor. Statisticile Anunțuriparticulari.ro indică un număr de 449 unități scoase la vânzare în luna care se încheie mâine, o ofertă cu aproximativ 15% mai săracă decât anul trecut.

O ușoară scădere observăm și în cazul apartamentelor de 4 camere. Pe fondul unei oferte oricum mai sărace pentru acest tip de apartamente, variațiile de la lună la lună sau pe interval de 12 luni nu sunt însă atât de semnificative. Astfel, proprietarii apartamentelor de 4 camere au scos în luna august 205 astfel de unități la vânzare, cu 25 mai puține decât anul trecut în aceeași perioadă și în scădere cu puțin peste 10 unități față de luna iulie a acestui an.

Perioada concediilor, precum și fluctuațiile recente ale cursului valutar, determinate de instabilitatea politică, ar putea fi principalii factori care să fi influențat scăderea prețurilor la toate tipurile de unități vechi. Este însă destul de posibil ca acești doi factori să fi avut o influență mai degrabă psihologică asupra proprietarilor de apartamente. De aceea, din moment ce atât sezonul estival, cât și criza politică par să ia sfârșit, ne putem aștepta ca și prețurile apartamentelor să se stabilizeze.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite