Proiectul de testare a 11.000 de bucureşteni, aprobat de Consiliul General al Primăriei. Firea: „Nu mai avem de ce să amânăm” - UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook
Imagine: Facebook

Gabriela Firea anunţă, luni, că 11.000 de persoane ar putea să fie testate voluntar în Capitală, cu un test Real-Time PCR, a cărui contravaloare individuală de 200 de lei ar urma să fie decontată de către Primăria Capitalei. Proiectul, prezentat de primarul general Gabriela Firea, se află pe ordinea de zi a Consiliului General al Primăriei Muncipiului Bucureşti (CGPMB) şi urmează să fie votat în şedinţa de luni.

UPDATE: Proiectul a primit 30 de voturi „pentru”, 6 "împotrivă" şi au fost 11 abţineri.

La şedinţa Consiliului General, reprezentanţii  PNL au afirmat că proiectul este „mită electorală, aşa sună, că vom plăti cetăţenii să se testeze", potrivit News.ro.

Replica Gabrielei Firea a venit imediat; „Dincolo de obrăznicia dvs deja cunoscută de a spune mită electorală pentru un proiect necesar, unde scrie că se oferă cetăţeanului 200 de lei? Ar trebui să mâncaţi hârtia. Suma de 200 de lei se decontează spitalului sau clinicii care face testul. E fix suma pe care o plăteşte acum Guvernul clinicilor care realizează testele PCR persoanelor care se înscriu în definiţia de caz. După ce a dat Guvernul mită electorală ca să testeze simptomaticii, aşa dăm şi noi mită", a afirmat Gabriela Firea.


„Primul punct pe ordinea de zi este un proiect care va da start, practice, testării în municipiul Bucureşti, o testare care nu poate să fie contestată de nicio autoritate şi de nicio persoană, o testare absolut necesară pe principiul aplicat în toate marile capitale din Europa şi nu numai. Iată că a venit timpul să fim şi alături de bucureştenii care nu sunt nici în carantină, nu au nici simptome şi nu sunt nici persoane contacte ale bolnavilor de Covid-19. Această testare din Bucureşti ne va da imaginea infectării din acest moment şi, împreună cu autorităţile centrale, vom putea să luăm cele mai bune măsuri de relaxare, cele mai potrivite pentru acest moment”, a declarat primarul general.

Gabriela Firea a explicat în ce constă proiectul „Testăm pentru Bucureşti”.

„Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat şi cu clinicile private care vor dori să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR acreditate de Minsiterul Sănătăţii şi avizate ca şi circuite medicale de către DSP.

După realizarea parteneriatului – deci, în câteva zile – vor realiza platforma unde se vor putea înscrie online, voluntar, bucureştenii care vor să fie testaţi cu teste. Aici vreau să fac o remarcă foarte clară: (n.r. – este vorba de) teste normale PCR, deci nu dintre acelea rapide, scurte, contestate şi despre care s-a spus că dau anumite erori şi nu este bine să confuzăm populaţia. Deci testele sunt PCR, cele care sunt folosite în întreaga lume pentru depistarea coronavirusului de tip nou, care se realizează în câteva ore, repet, în spitalele de stat de boli infecţioase, cât şi la clinicile private care deţin aceste aparate”, a spus Gabriela Firea. 

Firea: Nu vom aglomera aparatele existente

Primarul general crede că este momentul propice pentru testarea în masă a bucureştenilor şi explică de ce.

„Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, că trebuie să trebuie să mai lăsăm câteva săptămâni de la debutul pandemiei, iată că a trecut acea perioadă. Dacă mai amânăm, va fi prea târziu şi vom avea mult prea multe persoane infectate deja dar fără simptome şi care reprezintă vectori de transmitere în comunitate. De asemenea, un lucru foarte important (…) este că în acest moment nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. Dacă acum o lună vorbeam de peste 2.000 de persoane în carantină care aşteptau să fie testate la aparatele existente în municipiul Bucureşti, acum avem 300-400 de persoane care pot să fie lejer. Chiar vreau să subliniez faptul că în Bucureşti capacitatea de testare este de peste 3.500 de teste pe zi în spitalele de stat şi în clinicile private şi, zilnic, nu se fac decât câteva sute de teste. Prin urmare, nu vom aglomera cu proiectul nostru aparatele existente în municipiul Bucureşti, nu-i vom pune pe hol pe cei din carantină, pe cei simptomatici sau pe persoanele contacte cu cei care sunt deja îmbolnăviţi cu Covid-19” a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea precizează că testele vor fi decontate de către Primărie.

„Nu dăm vouchere, nu dăm bonuri, nu plătim populaţia să vină să să se testeze. Este vorba despre decontarea acestui serviciu medical pe care Primăria Capitalei prin ASSMB o face către spitalele de stat şi clinicile private partenere, cuantumul de 200 fiind suma pe care statul, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o decontează spitalelor şi clinicilor private pentru testarea PCR”, a anunţat Firea. 

Firea: Nu mai avem de ce să amânăm testarea

„Nu mai avem de ce să amânăm, nu mai avem de ce să ne ascundem. Nu facem altceva decât un lucru util atât pentru cetăţeni cât şi pentru autorităţi”, a mai spus primarul Gabriela Firea la începutul şedinţei CGPMB.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a făcut duminică, pe pagina sa de Facebook, o serie de precizări privind proiectul „Testăm pentru Bucureşti“ al cărui obiectiv este acela de a limita răspândirea virsului SARS-CoV-2 în rândul populaţiei din Bucureşti, prin testarea PCR pentru virus. Firea a anunţat că va fi acordat un sprijin financiar de 200 lei/ beneficiar.

Cei 200 de lei reprezintă costurile testării PCR şi nu vouchere sau sume de bani care ar urma să fie oferite cetăţenilor care doresc să se testeze pentru SARS-CoV-2, a anunţat vineri, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook. 

Nu vor fi folosite teste rapide 

„Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, aşa cum deja au apărut unele speculaţii, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze! Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureşteni care se înscriu voluntar, către toate clinicile de stat sau/şi private care intră în programul iniţiat de PMB prin ASSMB. 

Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeaşi cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflaţi în carantină sau a contactelor celor infectaţi“, a scris Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai adăugat că, în Bucureşti, deşi capacitatea zilnică de testare este de peste 3.500 de teste pe zi, în realitate, se fac doar câteva sute pe zi. De asemenea, numărul persoanelor aflate în carantină este de aproximativ 400, „cu mult mai puţine decât la începutul Stării de Urgenţă, când erau câteva mii”. 

„Testarea populaţiei este necesară pentru a se putea lua măsuri graduale de relaxare. Dacă nu testăm, nu ştim adevărul, stăm în casă, omorâm economia!”, a mai spus Firea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite