Petiţie online pentru introducerea metroului de noapte. Cum explică Metrorex faptul că trenurile nu pot circula după ora 23.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bucureşti, oraşul care nu doarme“. Aşa se numeşte petiţia Tineretului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Bucureşti prin care se cere prelungirea circulaţiei metrourilor din Capitală şi pe timpul nopţii. Până acum, peste 1.400 de persoane au semnat-o, însă reprezentanţii Metrorex susţin că trenurile nu pot circula pe timpul nopţii, întrucât muncitorii trebuie să verifice toate staţiile şi tunelurile prin care circulă garniturile.

Iniţiatorii petiţiei cer conducerii Metrorex ca trenurile să circule în fiecare vineri şi sâmbătă noapte, la un interval de 20 de minute, ajutându-i astfel pe cei care vor să se întoarcă acasă. Printe avantajele acestei măsuri, susţin iniţiatorii petiţiei, se numără şi suplimentarea venitului Metrorex.

Conducerea Metrorex răspunde

Reprezentanţii Metrorex au explicat, pentru „Adevărul“, care sunt motivele pentru care metrourile în acest moment nu pot circula pe timpul nopţii. Redăm mai jos răspunsul integral oferit de Metrorex:

„Programul de circulaţie a trenurilor de metrou pentru publicul călător este între orele 05:00 şi 23:00. După această oră trenurile se retrag din circulaţie. Pentru asigurarea în condiţii de maximă securitate a transportului de călători, pe perioada nopţii (în intervalul orar 00:00 - 4:30), se efectuează un program de revizii, întreţinere şi reparaţii a instalaţiilor şi construcţiilor.Timpul alocat intretinerii caii de rulare - proceduri de burare a liniei de metrou necesare redarii elasticitatii şinei, diverse alte operaţiuni la şină. Timpul este şi aşa prea scurt: LT-iştii (lucrătorii de la linii şi tunele) lucrează într-o tensiune foarte mare, presaţi de timp, de asemenea operaţiunea de reparare/astupare a infiltraţiilor de apă din pereţii tunelului  necesită timp şi atenţie sporită. Fiecare por nedescoperit şi netratat astăzi poate cauza circulaţiei trenului de mâine. LT-iştii asigură în fiecare noapte călătoria cu metroul pentru a doua zi. Din aceste motive nu este posibilă deocamdată prelungirea programului de circulaţie a trenurilor de metrou.

Avem în vedere solicitările publicului călător de prelungire a circulaţiei metrourilor şi pe timp de noapte. Astfel, s-au facut demersuri pentru modernizarea magistralelor de metrou în funcţiune (instalaţii, cale de rulare, finisaje). Metrorex are în prezent în derulare un proiect pentru îmbunătăţirea serviciilor de transport public cu metroul pe Magistrala 2, Berceni – Pipera. Proiectul face parte din Programul Operaţional Sectorial – Transport (POS-T) – Fonduri de Coeziune. În proiect sunt prevăzute lucrări de modernizare la toate instalaţiile (de automatizare trafic, electrice, sanitare, de ventilaţie, de informare a publicului călător), lucrări de refacere la toate finisajele şi va fi continuată accesibilizarea staţiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilităţi. Odata realizate aceste modernizari, speram că şi activităţile de noapte să permită prelungirea circulaţiei metrourilor şi pe timp de noapte“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite