Pelerinaj de şapte zile la Mitropolie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoare Un fragment din lemnul Sfintei Cruci, precum şi moaştele sfinţilor Dimitrie cel Nou, Constantin şi Elena sunt atracţia a zeci de mii de credincioşi din toată ţara. Aproximativ 10.000 de credincioşi se aflau aseară, în a doua zi de închinăciune, pe Dealul Mitropoliei, în faţa Catedralei Patriarhiei Române. Pelerinajul va dura până vineri.

Oasele sfinte, puse în racle aurite, au fost depuse încă de sâmbătă într-un baldachin la Mitropolie. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) spun că numărului de pelerini care vor ajunge pe Dealul Mitropoliei va fi mai mare comparativ cu anul trecut.

„Aproximativ 200.000 de credincioşi au stat la coadă anul trecut pentru a se ruga la moaşte, iar alţi aproximativ 800.000 de mii au venit să se roage, chiar dacă nu au avut puterea să aştepte la rând. Anul acesta, cu siguranţă vor fi mai mulţi datorită faptului că este o ocazie unică pentru mulţi dintre ei să vadă un fragment din lemnul Sfintei Cruci”, ne-a spus Părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR.

Reprezentantul BOR a adăugat că evenimentul de anul acesta va dura mai mult faţă de anul trecut, respectiv şapte zile, până vineri, 29 octombrie. Credincioşii au venit însă mai repede decât în orice alt an. Mulţi se aflau încă de vineri de la prânz pe Dealul Mitropoliei, cu 24 de ore înainte de începerea procesiunii.


Cazare şi hrană de la Arhiepiscopie

Credincioşii sunt întâmpinaţi în Gara de Nord şi Gara de Est de reprezentanţi ai Arhiepiscopiei iar celor care rămân peste noapte li se oferă loc de odihnă la Colegiul Naţional „Ion Creangă” şi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu. Aici primesc şi pachete cu hrană şi apă. De asemenea, bisericile de lîngă Dealului Mitropoliei sunt deschise tot timpul şi oferă loc de odihnă şi ceai cald pentru pelerini.

Dacă de suflet se ocupă sfinţii, de trup au grijă voluntarii Crucii Roşii care au oferit îngrijiri celor 80 de pelerini care au leşinat sâmbătă şi dumninică. Majoritatea sunt persoane în vârstă, cu boli cardiace care au cedat din cauza oboselii.


Organizare mai bună


Pelerinii care au fost la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou şi anii trecuţi spun că organizarea de anul acesta este mult mai bună. „Nu se mai stă aşa de mult la coadă şi nu mai este înghesuială. Eu vin de trei ani şi ştiu că de obicei stăteam cam zece ore. Acum nu se stă mai mult de cinci. Dar chiar şi de stăteam mai mult, ce, Isus nu a urcat Golgota?, ne-a spus Veronica Spiridon, o credincioasă în vârstă de 68 de ani din Satu-Mare.

Adevărata înghesuială s-a mutat anul acesta de la moaşte la standurile comercianţilor din parcul din Piaţa Unirii. Aici se vinde orice fel de obiect care are un simbol religios: de la icoane croşetate şi candele sculpate până la cercei în formă de cruce. Numai o simplă fotografie cu un sfânt, nu mai mare de zece centimetri, învelită înfolie de plastic costă peste 10 lei.

Pentru micii meşteşugari, sărbătoarea este o adevărată blagoslovire, iar pelerinii care nu sunt siguri că o simplă rugăciune este de ajuns pentru sufletul lor se înghesuie la standuri, în drumul lor către casă, ca să cumpere o mărturie a urcării Dealului Mitropoliei.


Drumul către moaşte, patru ore


Peste 200 de jandarmi şi alte 200 de poliţişti asigură paza şi ordinea la evenimentul de la Mitropolie. „Am reuşit să reducem timpul de aşteptare la jumătate. I-am grupat pe oameni în grupuri de câte 80-100 şi i-am separat cu garduri şi nu se mai înghesuie nimeni. Acum coada, de la poalele dealului până la moaşte durează aproximativ patru ore, pe când anul trecut un traseu ţinea chiar şi 10 ore”, ne-a spus Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite