O decizie bună a Primarului Oprescu! Doamne-ajută! Poate...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele localuri nu mai respectau zona de circulaţie a pietonilor. Ori tocmai traficul pietonal a fost cel care a permis dezvoltarea Centrului Vechi.
Unele localuri nu mai respectau zona de circulaţie a pietonilor. Ori tocmai traficul pietonal a fost cel care a permis dezvoltarea Centrului Vechi.

A fost o veste plăcută să aud că primarul Sorin Oprescu a adoptat dispoziţia privind regulamentul de funcţionare a teraselor din Centrul Istoric. Mă obişnuisem ca interesele majorităţii din Consiliu să coincidă cu interesele primarului. Şi, foarte rar, sau deloc, cu cele ale cetăţenilor. Dar de data aceasta a ieşit bine. Sunt emoţionat când scriu asta.

Proiectul de reabilitare a Centrului Vechi a costat enorm şi a durat foarte mult. Şi încă mai este de muncă pe acolo.

Multe ONG uri au susţinut acest proiect şi mulţi primari s-au zbătut până acum pentru ca acel perimetru să fie redat pietonilor. Iar zona a devenit interesantă abia atunci când investitorii au fost atraşi de traficul pietonal. Pentru că ei, oamenii, sunt cei care au dat viaţă Centrului Istoric. Ei sunt cei care au renăscut zona. Sunt putini cei care înţeleg asta.

Dar lipsa unor reglementări a permis ca spaţiul public să se degradeze. Unii comercianţi, dornici de câştiguri imediate, au adus obiceiuri de periferie în mijlocul oraşului. Cu o muşama, cu încă vreo două rânduri de mese, cu o melodie de agăţat clienţii... Centrul Istoric începea să semene cu terasa unui local fără pretenţii. Am văzut localuri care îşi aranjau mesele pe toată lăţimea străzii iar pietonii erau obligaţi să circule printre clienţi. Jenantă situaţia, pentru o capitală europeană...

De aceea apreciez faptul că acum se ţine cont de zona pietonală... şi că pe acolo oamenii trebuie să circule !

La fel de mult îmi place faptul ca se va impune, sper, reducerea volumului în boxe, începând cu ora 22:00. Pentru că, din păcate, mai sunt comercianţi care nu înţeleg că oamenii vin acolo pentru ambianţă, nu pentru tone de muzică  !

Urmează să vedem că Dispoziţia va fi aplicată. Şi aşteptăm ca modelul de succes prin care ruinele Centrului Istoric s-au transformat intr-o zonă comercială înfloritoare să fie aplicat şi în alte cartiere centrale.

De exemplu, la Piaţa Matache, acolo unde chiar Primăria este proprietară !

Doamne-ajută ! Poate...

Marian Ivan - membru fondator al OPTAR

——————————–

Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.

————————————–

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite