Noua faţă a Bibliotecii Naţionale prinde formă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eternul şantier de pe cheiul Dâmboviţei, deschis în anul 1986, avansează, acum, conform graficului. Construcţia va fi finalizată anul viitor, în toamnă. Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României (BNR) va găzdui, la parter, primul mall cultural din Bucureşti. Investiţia de peste 100 milioane de euro este asigurată de Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de Guvernul României.

După cum se desfăşoară lucrările pe şantierul Bibliotecii Naţionale, situat pe cheiul Dâmboviţei vizavi de Magazinul Junior, este de aşteptat ca, în septembrie 2011, noul sediu la standarde europene să fie dat în funcţiune.

Desfăşurată pe o suprafaţă de 11,2 hectare, noua cădire, înconjurată de un generos spaţiu verde, va şterge amintirea construcţiei începută în anul 1986 şi abandonată total în  anul 2000. Potrivit constructorilor, sunt folosite în principal materiale moderne, sticlă şi metal. La faţadă, în partea de jos, va fi folosită o piatră de culoare  bej.

Repede şi bine

Construirea noului sediu al bibliotecii a intrat într-o eră fastă după ce în anul 2006 a fost inclusă în „Programul naţional de consolidare şi modernizare a instituţiilor publice de cultură de importanţă deosebită“, iniţiat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).
 
Reluarea lucrărilor pe şantier s-a petrecut în luna martie 2009, după ce firma „Carpaţi Proiect“ a câştigat concursul de proiecte, organizat în acest scop de Ministerul Culturii. „S.C Aedificia Carpaţi s-a angajat ca într-un interval de 30 de luni să finalizeze lucrarea, iar banii împrumutaţi de la Banca Europeană de Dezvoltare a Consiliului Europei vor fi returnaţi de abia peste 18 ani, cu o dobândă avantajoasă în perioadă“, a precizat Bogdan Trîmbaciu, directorul Unităţii de Management al Proiectului, care se ocupă de proiect, din cadrul MCC.

Primul mall cultural din Bucureşti

Când va fi gata, noul sediu al BNR va include la parter un mall total diferit de cele comerciale, „de fiţe“, şi va avea aceleaşi oferte pe care le pot găsi şi vizitatorii Bibliotecii Naţionale a Franţei. Spaţiile destinate bibliotecii vor ocupa cele şapte etaje ale clădirii.

„Va fi un spaţiu deschis, conceput să atragă cât mai mulţi oameni către consumul de produse culturale. Tot la parter va fi construită o sală de audiţii, numită Aulă, cu o capacitate de 400 de locuri. Pe cheiul Dâmboviţei se va amenaja un restaurant, iar pentru angajaţi va exista o cantină şi o grădiniţă pentru copii“, a precizat arhitectul Radu Calotă, directorul „Carpaţi Proiect“.

„Arhitectul Eliodor Popa, autorul proiectului, a ales să păstreze stilul clasic al vechii clădiri, dar a înlăturat toate «moaţele» ornamentale, incluse la indicaţiile lui Ceauşescu. De asemenea, o cortină de sticlă va da o notă modern aspectului general“, a mai declarat Radu Calotă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite