La şcoala nouă din Muzeul Satului vor învăţa elevi. La biserică se vor oficia căsătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut muzeu în aer liber din ţară, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", va deschide în mai 2011 o nouă zonă în care este amenajat acum un sat autentic, cu instituţiile specifice: biserică unde se vor oficia căsătorii şi şcoală unde se vor ţine cursuri.

"Se numeşte Sectorul Sud sau partea nouă a muzeului, care se întinde până la Arcul de Triumf. Am obţinut o bucăţică de teren, după ’90, loc pe care erau gunoie. S-au dus acolo nişte monumente, dar au fost puse cu furca, adica n-a existat un proiect privind amplasarea lor. Acum ştim exact unde vor fi aşezate. Aici va fi o alee a minorităţilor. În muzeu avem o singură casă secuiască şi una de lipoveni, foarte puţin pentru câtă multiculturalitate există. Astfel, o să aducem o casă de turc, una de evreu, una de sas... Această alee va fi un model de interculturalitate. Nu e o idee nouă, a existat şi în planurile iniţiale ale muzeului, pe vremea lui Gusti. Pe lângă această idee vrem să facem şi un centru civic al satului: avem biserica Turea acolo, mai rămâne de adus o şcoală pe modelul Spiru Haret, o primărie, iar dacă găsim şi o poştă", declara, în urmă cu doi ani Paula Popoiu, directorul Muzeului Satului.

Lucrările de amenajare vor costa peste două milioane de euro, potrivit Antena 3.

Zona de sud a muzeului este gata în proporţie de 40%. Până acum s-a lucrat la infrastructură, canalizare şi reţea electrică. De asemenea, au fost montate şi mai multe gospodării.

300.000 de euro s-au investit până acum în zona nouă a muzeului. Întregul spaţiu a fost regândit. 12 case, din diferite zone ale ţării, au fost deja montate. Unele au fost luate din muzeul vechi, altele aduse din ţară.

Părinţii care îşi vor trimite copiii la şcoala din sat trebuie să ştie că programa şcolară este una tradiţională. Elevii vor fi afla mai multe despre obiceiurile strămoşilor lor, dar şi despre tradiţiile minorităţilor. De altfel, în zona de sud va exista o alee a minorităţilor.

În mai, anul viitor, zona nouă va fi deschisă publicului. Două milioane jumătate de euro va costa amenajarea spaţiului. O parte din bani vor veni de la Ministerul Culturii. Restul, din sponsorizări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite