Ionel Gheorghe, cel mai vechi dresor al Circului Globus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru maistrul Ionel, cum îi spun colegii, animalele sunt la fel ca oamenii: le câştigi încrederea dacă eşti apropiat de ele şi dacă le răsplăteşti cu un ciubuc.

Dresor de la 19 ani, Ionel Gheorghe şi-a făcut meseria, cu dragoste, timp de 54 de ani. El spune că de mic a iubit animalele şi nu i-a fost frică de ele. „Când am intrat prima dată în arena cu lei, n-am simţit nicio teamă, de parcă ar fi fost câini, nu lei”,  îşi aminteşte maistrul Ionel.

Călare pe leul Star

Când era mic, se fugărea toată ziua cu un viţel prin curtea casei şi se juca cu toţi căţeii. Animalele erau pentru el ca nişte fraţi.

Iar mai târziu, pe la 19 ani, când se afla la Bucureşti şi-şi căuta de lucru, tocmai dragostea faţă de animale l-a ajutat să-şi găsească  o slujbă la renumitul Circ Krateyl.

„Am fost la un spectacol şi la final,  când toată lumea plecase, eu am rămas locului, cu ochii pironiţi la animale. Aşa m-a observat un angajat al circului care m-a întrebat dacă vreau să lucrez ca îngijitor. Am acceptat imediat şi mi se  părea că a dat norocul peste mine. Doi ani mai târziu, dresam lei şi am avut succes cu un număr  special, în care stăteam călare pe leul Star”, îşi aminteşte dresorul.

În prezent, ajuns în pragul pensionării, maistrul Ionel Gheorghe se gândeşte să-şi încheie cariera reluând acel număr de dresură şi să iasă din arenă călare pe Zimba, un leu de doar trei ani, care îl iubeşte şi îl ascultă, „ca un câine”. 

Cu urşii a străbătut America

După vreo opt ani, în care se specializase în dresura de lei, a început să se ocupe de urşii carpatini. „În 1964, la circ au fost aduşi cinci ursuleţi jucăuşi şi inteligenţi şi am început să-i dresez. Îi chema Ghiocel, Mimi, Nora, Ela şi Doina”, îşi aminteşte Ionel Gheorghe.

„Între 1970 şi 1973 am avut un contract de colaborare cu celebrul circ american Ringly şi am prezentat dresura de urşi în cele mai mari oraşe din SUA, printre care New York, Washington, Los Angeles, Las Vegas. Vedeta reprezentaţiilor era ursul Ghiocel. Timp de 16 ani am lucrat cu el şi când a îmbătrânit l-am dus la grădina zoologică din Slatina unde îl vizitam destul de des”, povesteşte, înduioşat, desorul.

ABC-ul dresajului

Pe lângă lei şi urşi, maistrul Ionel Gheorghe a mai dresat tigri şi cimpanzei. El spune că, indiferent de animal, „abc-ul” dresajului este asemănător cu  primii paşi în educarea unui copil, la grădiniţă: “Întâi îl înveţi să stea aşezat, apoi îl  înveţi să vină la tine când îl chemi şi  după aceea, să treacă, înapoi, la locul lui. Nu trebuie să-l baţi sau să-l persecuţi şi, întotdeauna, trebuie răsplătit cu ceva bun, de obicei, o bucăţică din hrana lui preferată, care se numeşte ciubuc”.
În prezent, la Circul Globus, maistrul Ionel lucrează cu doi jaguari, zece tigri şi patru lei pe care îi antrenează şi îi îngrijeşte zi de zi.

Întrebări şi răspunsuri

Vă amintiţi o întâmplare deosebită din cariera dumneavoastră de dresor?

Într-o seară, când eram în arenă, cu urşii, şi mă înclinam în faţa publicului, Ghiocel, a venit în spatele meu şi să m-a prins de umeri. Am fost uimit, mai ales că simţeam că mă împinge într-o parte. Lumea râdea, crezând că este o figură din program, dar, de fapt, el se speriase de o broască care ajunsese în arenă.  S-a liniştit şi mi-a dat drumul doar după ce broasca a fost scoasă din manej.

Aveţi şi acasă animale?

Am un câine terier, pe nume Mustic, care e mereu cu mine, pe la cuştile animalelor. Când fiul meu, Dan era mic, am avut două veveriţe, Lili şi Sanda, pe care le dresasem şi care obişnuiau să-mi doarmă în buzunarele hainei.

Ce îi place

Este un mare amator de pescuit şi speră că atunci când va ieşi la pensie să se consoleze de absenţa animalelor de la circ, prin partidele de pescuit, la care vrea să-o ia şi pe doamna Maria, soţia sa, care i-a fost asistentă la dresaj.

Ce nu-i place

Nu-i place să se afle departe de ţară sau de familie. Nu-i place neseriozitatea, lipsa de disciplină şi iresponsabilitatea. Nu-i poate înţelege pe cei care nu iubesc şi nu respectă animalele.

Profil
Născut: 8 februarie 1935, comuna Zăvoaia, judeţul Brăila
Profesie: Dresor
Familie: Căsătorit, are un fiu şi o nepoată, Lia, de 13 ani, ambii acrobaţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite