Harta clădirilor cu risc seismic din Capitală. Care este cea mai sigură zonă din Bucureşti, în caz de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de clădiri din Centrul Vechi al Capitalei sunt încadrate în clasa I de risc seismic FOTO Marian Iliescu
Zeci de clădiri din Centrul Vechi al Capitalei sunt încadrate în clasa I de risc seismic FOTO Marian Iliescu

În cazul unui cutremur, cea mai nesigură zonă din Bucureşti este sectorul 1, iar cele mai puţine clădiri aflate în pericol se află în sectorul 6. Asta reiese din lista actualizată publicată recent de Primăria Generală a Capitalei, privind imobilele aflate în clasele I, II, III şi IV de risc seismic, dar şi cele clasificate drept „pericol public“.

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat, spre finele lunii aprilie, lista actualizată a clădirilor din Capitală expertizate tehnic, iar dintre acestea specialiştii au declarat „pericol public“ 186 de imobile. 62 de clădiri „pericol public“ se află în sectorul 3 al Capitalei, în timp ce în sectorul 4 se află doar 3 astfel de imobile. Din datele publicate de municipalitate, reiese că cea mai sigură zonă a Bucureştiului este sectorul 6, acolo unde nu se află nicio astfel de construcţie.

184 de imobile, clasa I

În clasa I de risc seismic se află 184 de imobile din Capitală, iar cele mai multe, 62, se află în sectorul 1 al Capitalei, în timp ce în sectorul 6 există o singură clădire de acest fel. În ceea ce priveşte clădirile încadrate în clasa a II de risc seismic, numărul total al acestora este de 301, dintre care 122 se află în sectorul 1. Şi la această categorie sectorul 6 stă cel mai bine, având doar 6 clădiri de acest fel.

harta cladirilor cu risc seismic infografie

În clasa a III-a de risc seismic sunt incluse 81 de imobile bucureştene, în sectorul 2 fiind cele mai multe: 22, în timp ce în sectorul 6 sunt doar două. În cea de-a patra clasă sunt incluse şase clădiri din Bucureşti, iar trei sunt din sectorul 3, două din sectorul 2 şi una din sectorul 1.

Mai bine le dărâmi decât să le consolidezi, pentru că procesul de consolidare costă mult mai mult. În cazul unui cutremur mare, se termină jocul pentru multe clădiri din Bucureşti. Mihai Mereuţă,  preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat

În total, în Bucureşti sunt 758 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I, II, III, IV şi I „pericol public“. Pe lângă acestea, pe lista publicată de municipalitate se mai află 1.619 imobile încadrate în categorii de urgenţă, însă neclasificate în cele cinci clase de risc seismic.

Oprescu cere Guvernului cadru legislativ

În ceea ce priveşte demersurile autorităţilor locale de a rezolva această problemă, reprezentanţii Primăriei Generale spun că au nevoie de un cadru legislativ care să le permită intervenţia rapidă şi eficientă în cazul clădirilor care au nevoie de consolidare.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că edilul-şef, Sorin Oprescu, a cerut deja Guvernului o ordonanţă în acest sens. Concret, oficialii Primăriei Capitalei susţin că legea actuală nu le permite să îi oblige pe proprietari să părăsească imobilele în care locuiesc pentru ca acestea să fie consolidate.

„E suficient ca unul singur să se opună şi lucrările de consolidare nu pot începe“, au precizat reprezentanţii Primăriei. De asemenea, mai sunt şi alte obstacole care împiedică consolidarea clădirilor, printre care contestarea expertizelor tehnice şi dezacordul proprietarilor cu privire la soluţiile propuse de Primărie care le-ar putea modifica configuraţia spaţiilor în care locuiesc, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Generale. În Capitală, au fost consolidate până acum 39 de clădiri cu risc seismic.

Pe de altă parte, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă, a declarat, pentru „Adevărul“, că pentru consolidarea unui imobil înscris într-o clasă de risc seismic se plătesc sume foarte mari, iar soluţia pentru micşorarea costurilor este alta. „Mai bine le dărâmi decât să le consolidezi, pentru că procesul de consolidare costă mult mai mult. În cazul unui cutremur mare, se termină jocul pentru multe clădiri din Bucureşti“, a declarat Mereuţă.

Oprescu se pregăteşte pentru cutremur

cutremurele de mare intensitate care ar putea să lovească Bucureştiul. Până în acest moment, municipalitatea a plătit peste 1,3 milioane de lei pentru o autospecială de intervenţie şi comandă pentru corp de voluntari, două autospeciale de intervenţie rapidă şi randament crescut de stingere pentru corp de voluntari şi două autospeciale pentru transportul câinilor utilitari.

Câini de 48.000 de lei

De asemenea, Primăria Capitalei are în plan să cumpere câini special pregătiţi pentru a interveni în cazul unui un protocol de utilare şi dotare a 12 şcoli din oraş. Mai exact, în instituţiile de învăţământ se vor găsi pături, generatoare electrice, tărgi, saci de dormit, lenjerii de pat şi containere.

Totodată, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, doreşte să amenajeze puţuri de mare adâncime pentru situaţii de urgenţă şi pentru alimentarea cu apă a celor 12 şcoli.

În planurile municipalităţii se află şi achiziţionarea altor trei autospeciale care urmează să fie date în folosinţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti.
 

Articole pe aceeaşi temă

HARTĂ Şcolile unde ne refugiem în caz de cutremur. PMB: Se lucrează la amenajarea a câte două în fiecare sector

Oprescu, despre cutremur: Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi. Câte imobile din Centrul Vechi au fost consolidate până în acest moment

Soluţia lui Oprescu la dezastru: maşină cu vibraţii care simulează cutremurul

Sabia lui Damocles. Cât de nepregătiţi suntem pentru un cutremur de proporţii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite