Haosul urbanistic ar putea reveni în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii ar putea da undă verde investitorilor privaţi să construiască imobile fără a respecta arhitectura zonei.  FOTO Adevărul
Parlamentarii ar putea da undă verde investitorilor privaţi să construiască imobile fără a respecta arhitectura zonei.  FOTO Adevărul

Mai multe zone din Capitală importante din punct de vedere istoric ar putea reveni în atenţia afaceriştilor imobiliari. Parlamentarii au în vedere modificarea Legii Urbanismului fără a lua în considerare amendamentele trimise în Parlament de mai mulţi arhitecţi.

Legea actuală care a intrat în vigoare în anul 2011 interzice acordarea de derogări de înălţime şi construirea imobilelor noi în zonele protejate. Dacă parlamentarii vor modifica această lege, se va da undă verde la PUZ-urile private.

Cu toate acestea, în şedinţa care a avut loc luni, 11 februarie, acest subiect a fost mutat pe ordinea de zi şi urmează să fie dezbătut în şedinţele următoare. „Iniţial, acest subiect se afla pe ordinea de zi la punctul 14, dar după şedinţa de două ore din plen, acesta a fost mutat la punctul 86. Va mai avea loc şi astăzi (n. r. marţi) o şedinţă, însă nu cred că discuţia va ajunge până la acest punct. Vom vedea în şedinţele următoare ce decizie se va lua”, a declarat, pentru Adevărul, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Astfel, potrivit lui Nicuşor Dan, Ordinul Arhitecţilor din România a trimis amendamente la această lege, dar care nu au fost luate în considerare de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor.

Cele patru modificări controversate sunt:

  • Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost întocmite pe legislaţia anterioară OUG 7/2011 si care aveau 1 februarie 2012 data limita de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale.
  • Este posibilă din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densităţii construite prevăzute de legea oraşelor – Planul Urbanistic General.
  • Procentul de 20% poate fi depăşit dacă în zona care se reglementează conţine supermarketuri.
  • În zonele de protecţie ale monumentelor istorice de valoare naţională competenţa de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcţiile Judeţene pentru Cultură, care s-au dovedit a fi sub influenţa autorităţilor locale.


În acest caz, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul susţine că: „Asa cum afirmă Ordinul Arhitecţilor, rolul Planului Urbanistic Zonal trebuie să fie de a reglementa în mod uniform zone mari din teritoriul oraşului. Prin această modificare se readuce posibilitatea de reglementare prin Planuri Urbanistice Zonale pe parcelă, în urma interesului privat, anomalie care a generat haosul urbanistic”, a explicat Nicuşor Dan.

Ordinul Arhitecţilor din România şi ONG-urile interesate de dezvoltarea urbană a localităţilor din România solicită retrimiterea propunerilor de modificare în Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului şi organizarea unei dezbateri publice cu instituţiile profesionale împreună cu societatea civila.

În momentul în care a fost votată noua lege a urbanismului, PUZ-urile vechi care conţineau derogări  nu au mai putut fi adoptate de către aleşii locali şi generali. De asemenea, derogările au fost interzise, iar cei care deţineau imobile fără acte nu au mai putut intra în legalitate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite