Garda de Mediu face verificări după o reclamaţie că pe un teren al Primăriei Sectorului 3 ar fi îngropate deşeuri menajere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda de Mediu
Garda de Mediu

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au început verificări după ce au fost sesizaţi că, pe un teren care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3, ar fi îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere. Comisarii care au mers în control au constatat că locul era acoperit cu pământ, peste care se turna beton, iar reprezentanţii Direcţiei de Salubritate au refuzat să permită săpături pentru verificarea reclamaţiei.

Garda de Mediu a dispus oprirea lucrărilor de betonare şi realizarea de săpături. "Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni", arată Garda de Mediu.

"Pornind de la o sesizare însoţită de fotografii în care era reclamat faptul că pe un teren situat în Sectorul 3 din Capitală sunt îngropate cantităţi mari de deşeuri menajere într-o groapă executată prin excavaţie, în cursul zilei de luni, 21.09.2020, o echipă din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu a descins pe amplasamentul din Splaiul Unirii care aparţine Primăriei Sectorului 3, prin Direcţia Generala de Salubritate Sector 3", arată reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

La locul respectiv, comisarii GNM au constatat că suprafaţa în cauză era acoperită cu pământ şi au cerut decopertarea, pentru a stabili dacă există sau nu deşeuri îngropate. 

"Reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat efectuarea lucrărilor solicitate motivând că nu deţine un utilaj cu care să poată face săpăturile (deşi, conform Autorizaţiei de Mediu, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 deţine 3 buldoexcavatoare). Astfel, în scopul finalizării controlului, Garda Naţională de Mediu a contractat o societate care a pus la dispoziţie un buldoexcavator şi personal specializat", spun reprezentanţii GNM.

Astfel, în 22 septembrie, comisarii GNM au revenit acolo însoţiţi de un utilaj specializat, în vederea decopertării pentru confirmarea sau nu a aspectelor reclamate.

"Iniţial, conducerea unităţii nu a permis accesul echipei de control pe amplasament. Urmare a atitudinii ferme a comisarilor şi a apelului la 112 efectuat de către aceştia, în jurul orelor 16:40, s-a obţinut permisiunea de a intra în incinta unităţii, însă reprezentantul Direcţiei Generale de Salubritate Sector 3 a refuzat accesul utilajului, insistând că e mai bine ca săpăturile din teren să fie realizate a doua zi, dimineaţa, cu un excavator al societăţii", precizează sursa citată.

Ulterior, comisarii GNM au constatat că, de fapt, pe suprafaţa de 500 mp pe care intenţionau să facă săpături de verificare se executau lucrări de turnare beton. La solicitarea echipei de control, conducerea unităţii nu a putut prezenta documente justificative care să ateste legalitatea lucrărilor. 

"Aspectele constatate, coroborate cu lipsa oricăror avize de realizare a lucrarii de betonare, au adâncit suspiciunile echipei de control cu privire la aspectele sesizate", spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Ca urmare, comisarii au dispus sistarea lucrărilor de construire şi aducerea terenului ce face obiectul prezentului control la starea iniţială şi efectuarea, în prezenţa comisarilor GNM, a lucrărilor de săpătură în vederea stabilirii veridicităţii sau nu a aspectelor ce fac obiectul prezentului control (eliminarea deşeurilor pe un amplasament neautorizat)

"În consecinţă, având în vedere faptul că Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 nu a facilitat controlul activităţilor pe care le desfăşoară, prin faptul că a refuzat efectuarea de săpături în sensul verificării aspectelor reclamate şi pentru că a trecut la executarea de lucrări de turnare de beton pe suprafaţa care face obiectul controlului, se face pasibilă de mai multe sancţiuni contravenţionale. Acţiunea se află în desfăşurare, iar în cazul în care cele sesizate se confirmă, Direcţia Generală de Salubritate Sector 3 riscă sancţiuni în cuantum de 200.000 lei pentru faptele contravenţionale, respectiv închisoare de la 3 luni la 1 an pentru faptele care constituie infracţiuni", mai spun reprezentanţii GNM.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite