FOTOGALERIE Turnul de apă din Pantelimon va fi pictat şi reamenajat ca spaţiu cultural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar fi arătat clădirea dacă această propunere s-ar fi situat pe primul loc. FOTO makeapoint.ro
Aşa ar fi arătat clădirea dacă această propunere s-ar fi situat pe primul loc. FOTO makeapoint.ro

Turnul de apă din Cartierul Pantelimon va fi transformat într-un centru cultural unde vor avea loc expoziţii, spectacole sau proiecţii de film. Pe turnul de apă va fi pictată „o perdea verde” pe care se proiectează siluete umane întunecate. Pictura va fi realizată de artistul Daniel Gerorges.

În perioada 7-25 octombrie bucureştenii au putut alege pictura ce va fi realizată pe turnul de apă din Pantelimon. În concurs au fost înscrise 12 lucrări şi au fost afişate pe site-ul makeapoint.ro

Câştigătorul concursului a descris turnurile de apă ca fiind „obiecte ciudate în peisajul urban” ce emană un „şarm misterios care le învăluie prezenţa”. El a propus o perdea de culoare verde care va învălui vârful turnului amintind de „zilele de alta data ale fabricii de textile caruia ii servea”

Pictarea turnului face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat locuitorilor din cartierul Pantelimon şi nu numai. Clădirea va fi transformată în spaţiu unde vor avea loc expoziţii, spectacole sau proiecţii. Iniţiatorii proiectului, Asociaţia Make a Point, doresc să monteze în jurul turnului o scară, astfel încât vizitatorii să se poată bucura de priveliştea din jur de la o înălţime de 30 de metri înălţime.

Evenimentul ce va marca inaugurarea spaţiului va avea loc în noaptea dintre ani, iar reamenajarea ei costă aproximativ 90.000 de euro. Jumătate din suma necesară reamenajării este oferită de ING Bank Romania.

Proiectul i-a atras în mod deosebit pe liceenii din cartier, ei reprezentând majoritatea care a votat desenul câştigător.

„Cei mai tineri votanţi au fost liceenii din cartier, care ne-au vizitat în fiecare joi, ca să vadă turnul pe viu sau să participe la evenimentele Make a Joi. S-au arătat interesaţi şi copiii hipo-acuzici de la Liceul Tehnologic Special numărul 3 care, deşi nu puteau auzi, au vrut să ştie despre ce e vorba în fiecare lucrare, cum funcţionează un turn de apă, şi au mulţumit la final pentru că i-am chemat în vizită, cu un zâmbet larg şi cu mâna dreaptă sub bărbie”, spun organizatorii.

Turnul de apă se află în incinta Postavăriei Române aflată pe Şoseaua Morarilor numărul 1, sector 2, Bucureşti şi este singurul turn de apă construit în perioada regimului comunist care va face parte dintr-un circuit turistic. În Capitală, aceasta ar fi a patra clădire industrială reamenajată şi transformată în spaţiu cultural.

Make a Point este o asociaţie culturală înfiinţată în anul 2009 de către trei oameni de artă: criticul de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roşca şi artistul vizual Alma Cazacu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite