EXCLUSIV - Virusul West Nile în România: Cum şi-a găsit un bucureştean de 75 de ani sfârşitul din cauza ţânţarului ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O simplă plimbare în parc a devenit mortală pentru un un bărbat în vârstă de 75 de ani din Bucureşti. Bâtrânul a fost infectat de mica insectă cu virusul West Nile şi a murit la scurt timp, în urmă cu câteva zile. Medicii ne sfătuiesc să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi şi să împiedicăm pătrunderea ţânţarilor în casă.

Virusul West Nile a început să facă ravagii, Ministerul Sănătăţii a anunţat că două persoane şi-au pierdut deja viaţa după ce au fost infectaţi în urma înţepăturilor de ţânţari. Este vorba despre doi bărbaţi, unul în vârstă de 79 de ani din Constanţa şi unul în vârstă de 75 de ani din Bucureşti. Cel din Constanţa a decedat pe 18 august iar bucureşteanul pe 24 august.

Vezi aici prima pacientă din Galaţi infectată cu West Nile

Ce a ascuns Ministerul Sănătăţii în legătură cu meningita West Nile poţi afla din
editorialul lui Eugen Chelemen, "Ţânţarul, vita şi maimuţa"

image



Acesta din urmă locuia în Sectorul 4 şi se afla la plimbare în Parcul Tineretului când i s-a întâmplat nenorocirea de a fi pişcat de un ţânţar purtător al virusului ucigaş. În câteva zile a început să i se facă rău, avea stări febrile, dureri de cap şi transpira aşa că familia a chemat ambulanţa şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş".


„Bărbatul a venit în stare gravă, confuzională şi nu a mai putut fi salvat deoarece avea şi alte boli care i-au agravat starea, respectiv o boală hepatică mai veche şi o afecţiune pulmonară, bolile vârstei. Şi vârsta înaintată a fost un impediment, a venit pe 22 august şi pe 24 a decedat”, ne-a declarat  prof. dr. Emanoil Ceauşu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş".


„Bătrânul a avut ghinion”

Specialistul a mai spus că bătrânul a avut ghinion pentru că virusul putea să provoace meningită, mai uşor de tratat, dar pacientul respectiv a făcut encefalită, o boală mult mai gravă.

Meningita şi encefalita West Nile sunt cauzate de pătrunderea virusului în zona meningelui, membrana care "îmbracă" creierul. Primele simptome apar de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul.

Specialiştii români spun că, deocamdată, nu se aşteaptă la o epidemie. „Nici nu are cum să fie deoarece a venit frigul şi ţânţarii au început să moară”, a mai spus prof. dr. Emanoil Ceauşu.

Pentru afecţiunile de acest tip nu există tratament. „Tratamentul este simptomatic. Dacă bolnavul este cu febră trebuie antiflamatorii, antiperetice, dacă e deshidradat e nevoie de perfuzii, dacă are meningită, tratament adecvat ", a declarat Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut apel către populaţie să se protejeze purtând haine cu mânecă lungă, punând plase de ţânţari la geamuri şi desecând bălţile din curte sau din împrejurimi, dacă au aşa ceva prin preajmă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite