EXCLUSIV: Greşeală de 168 de milioane de euro la Primăria Bucureşti! Instituţia e obligată să cumpere un teren de 2,8 hectare de la afaceristul Constanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Traian Briciu, unul dintre apărătorii care s-au ocupat de dosarul lui Costică Constanda, a declarat, pentru “Adevărul”, că omul de afaceri îi cere municipalităţii contravaloarea terenului din Satul Francez şi nu doar daune. Practic, Tribunalul Bucureşti a decis ca autoritatea locală din Bucureşti să cumpere forţat terenul lui Constanda. Motivul este că nerespectarea de către consilierii generali a contractului dintre

“Acţiunea noastră a fost îndreptată către municipalitate, autoritate locală reprezentată de instituţia Primarului General şi de cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Deci, nici primarul, nici consilierii generali nu au fost parte în acest proces”, a explicat avocatul Traian Briciu. El a adăugat că totul a plecat de la momentul în care Constanda avea o hotărâre judecătorească emisă în 2007, prin care omul de afaceri avea dreptul de a construi pe o suprafaţă de 28.500 de metri pătraţi în Parcul Bordei.

Cum s-a înţeles Constanda cu “Primăria lui Videanu”

“Invocând presiunea mediatică, dar şi conştienţi de despăgubirile de 18 milioane de euro pe care ar fi urmat să le plătească pentru că refuzau să emită autorizaţie de construcţie, reprezentanţii municipalităţii au venit cu o înţelegere: să renunţăm la pretenţiile financiare de aproape 28 de milioane de euro, să dăm terenul din Bordei pentru un altul în Satul Francez, plus autorizarea unor construcţii viitoare, ridicare într-un regim special”, a mai spus Briciu. Înţelegerea a fost pecetluită de o hotărâre de consiliu pe vremea când primar al Capitalei era Adriean Videanu.

“Avem transcrierea şedinţei!”
Scandalul a explodat când Constanda a văzut că acordarea autorizaţiei de construcţie a fost respinsă sistematic de aleşii locali. “Consilierii generali au refuzat în patru şedinţe la rând să voteze Planul Urbanistic Zonal din Satul Francez, şi nu doar într-una, aşa cum susţin acum pe la televizor! Într-una au scos proiectul de pe ordinea de zi, iar în celelalte trei au plecat din sală. Mai mult, avem transcrierea şedinţelor în cauză şi se vede negru pe alb cum consilierii generali spuneau că părăsesc sala pentru că nu vor să voteze PUZ-ul lui Constanda.

Astfel, aleşii locali pot plăti suma cerută în process de Constanda abia după ce o achită municipalitatea, iar aceasta s-ar întoarce împotriva lor. “La 168 de milioane de euro s-a ajuns astfel: echivalentul terenului din Satul Francez, calculate nu de noi, ci de Primărie, pretenţiile din primul proces şi dobânzile la cursul BNR”, a precizat avocatul lui Constanda.

Vezi pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Constanda în Top 500 Miliardari

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite