După patru ani de la demararea proiectul NetCity, 71 de străzi eliberate de cabluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a reuşit să cureţe de fire cea mai mare parte din centrul oraşului. Restul cablurilor vor fi dezafectate până în 2013. De aseară au început să fie tăiate cablurile şi pe Calea Victoriei şi vor continua cu bulevardele Regina Elisabeta, Ion Câmpineanu şi Mihail Kogălniceanu

Primăria Capitalei a anunţat că stâlpii de pe 13 artere au fost eliberaţi de tone de cabluri. Astfel, una dintre cele mai grave problemele ale Bucureştiului este pe cale să se rezolve, chiar dacă ritmul este lent. Lansat în urmă cu şase ani şi contestat ulterior de cablişti, proiectul NetCity a luat avânt abia în 2008.

Gata 635 din 860 de kilometri

În patru ani, din cei 860 de kilometri de reţea de cabluri care trebuie coborâtă de pe stâlpi în subteran, s-au finalizat 635, majoritatea în centrul Capitalei. Astfel, în acestă zonă există deja o reţea subterană de fibră optică funcţională, însă pe unii stâlpi au mai rămas colaci de cabluri.
Restul de 225 de kilometri de reţeaua aferentă marilor bulevarde va fi gata abia la jumătatea anului 2013. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu s-a declarat ieri nemulţumit de lentoarea cu care se desfăşoară proiectul. „Mi s-a părut că am încetinit puţin ritmul şi nu are rost să-l încetinim pentru că firele astea au provocat destui nervi", a declarat primarul.

Străzile mici, eliberate peste zeci de ani

Subordonaţii au şi ei scuzele lor. „Ca la orice lucrare, întâmpinăm probleme de procedură, ba o reţea de utilităţi peste care dau muncitorii, ba un cablu de înaltă tensiune. Apoi mai este problema financiară, dar şi acel termen de 120 de zile, considerat preaviz, pe care operatorii îl au de la notificare până la tăierea cablurilor care le aparţin", a explicat Cosmin Gheorghiu, directorul Direcţiei de Utilităţi din cadrul Primăriei Capitalei.
După ce se va termina migrarea caburilor de pe stâlpii marilor bulevarde în subteran, se va trece la etapa doi a proiectului, dezafectarea cablurilor de pe străzile din cartiere, "însă aici vorbim de zeci de ani", a mai declarat directorul.

Centru-i liber

Până acum au fost tăiate cablurile din pieţele Universităţii, Victoriei, Charles de Gaulle, Obor, Presei Libere, Montreal şi Rosetti, dar şi de pe bulevarde importante precum Tineretului, Expoziţiei, Mărăşti, Aviatorilor, Unirii, Dacia sau Ştefan cel Mare.
Prima parte a proiectului NetCity cuprinde 18 pachete a câte 10 străzi.

Artere care urmează să fie curăţate de fire

- Calea Victoriei
- Strada Nicolae Iorga
- Strada Ştirbei Vodă
- Strada Ion Câmpineanu
- Bd. Regina Elisabeta
- Strada Schitu Magureanu
- Bd. Mihail Kogalniceanu
- Splaiul Independentei,
- Bd. Eroii Sanitari
- Sos. Cotroceni
- Str. Constantin Noica
- Calea Plevnei
- Bd. Iuliu Maniu
Şos Nicolae Titulescu
Calea 13 Septembrie
Bd. Regina Maria
Bd. Libertăţii

Păienjenişul de pe stâlpi

Bucureştiul abia se mai vede din cauza cablurilor. Imaginea şochează orice turist care ajunge în Capitală, iar reprezentanţii municipalităţii spun că vina aparţine cabliştilor care şi-au montat firele pe stâlpi fără să aibă autorizaţie de la Primărie. „Între stâlpi se creaseră zone foarte periculoase, pentru că operatorii de cablu montaseră greutăţi foarte mari şi, practic, orice cablu în plus ar fi putut duce la o catastrofă", a declarat Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei. Timp de o lună, o parte din aceste cabluri ilegale au fost tăiate şi depozitate în Piaţa Operei, pentru ca proprietarii să vină să le recupereze, ocazie cu care ar fi fost şi amendaţi. Nici măcar un operator nu s-a prezentat, considerându-se doar victime. „Ni s-au tăiat fierele fără să avem un preaviz de măcar trei zile şi ne-am pierdut clienţii. Ne-am montat cablurile fără acel aviz de la Primărie, pentru că dura foarte mult obţinerea lui", a declarat Constantin Harasim, preşedintele Asociaţiei Comuncaţiilor prin Cablu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite