Caru' cu Bere, secretele unei afaceri care nu a dat greş niciodată în 136 de ani. Caragiale şi Coşbuc, doi clienţi fidei ai berăriei din inima Bucureştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caru’ cu Bere, o clădire monument istoric din Bucureşti, are în spate o poveste impresionată. Astăzi, cei care trec pragul celebrei berării bucureştene încă mai simt o parte din atmosfera de sfârşit de secol XIX, atunci când a fost ridicat localul.

În anul 1879, pe Calea Victoriei nr.2, la intersecţia cu strada Franceză, peste drum de Piaţa Constantin-Vodă, se găsea Berăria „La Carul cu Bere“. Aceasta a fost înfiinţată de ardeleanul Ion Căbăşanu, un voluntar în armata română care moare în 1934. Aici, erau angajaţi doi nepoţi ai acestuia, Ion Mircea şi Gheorghe Mircea, veniţi din comuna transilvăneană Caţa, după cum precizează reprezentanţii localului, pe siteul oficial al restaurantului.

image

Carte poştală cu berăria FOTO site-ul carucubere.ro 

Cum s-a extins afacerea

În toamna anului 1897, Nicolae Mircea (n.r. un alt membru al familiei Mircea), pe atunci un tânăr  în vârstă de 29 de ani, cumpără terenul din strada Stavropoleos nr.5  (n.r. locul în care urma să fie construit actualul restaurant Caru’ cu Bere). La acea dată Nicolae Mircea locuia pe strada Stavropoleos nr.25 alături de fraţii săi. În luna martie a anului 1898, după câteva luni de studiu al proiectului realizat de arhitecţii Zigfried Kofsinksky şi Alois Pesch, Direcţia Tecnică a Primăriei Oraşului Bucureşci eliberează „Autoridaţia de a construi no.1738/98, pe terenul din str. Stavropoleos nr.5“.

adevarul doc

FOTO carucubere.ro

Încă de la început, localul a avut un succes impresionant. „Afacerile prosperând, în anii 1909, 1910 Nicolae Mircea reuşeşte să cumpere treptat terenurile şi construcţiile din str. Lipscani nr.4 şi 6, alipite de proprietatea din str.Stavropoleos nr.5“, notează reprezentanţii berăriei. Noua construcţie este inaugurată în 1899, evenimentul fiind consemnat în presa vremii. 

adevarul doc

FOTO carucubere.ro

La începutul secolului XX, afacerea de familie era una puternică şi din aceasta făceau parte mai multe locuri în care existau berării. Până în 1949, restaurantul a funcţionat sub administraţia familiei, după acest an fiind rechiziţionat fără documente de către comunişti şi administrat de o altă societate comercială.În 1979, la aniversarea de o sută de ani, acesta era administrat de Întreprinderea Alimentară Segarcea. Din 1990, au început demersurile pentru recuperarea proprietăţii, urmând ca aceasta să fie retrocedată către Niculae Mircea, un strănepot al fondatorului, ca urmare a unei decizii a instanţelor de judecată.

Caragiale, pe lista clienţilor

Printre personalităţile care au trecut prin Caru’ cu Bere se numără George Coşbuc, Onisifor Ghibu, Barbu Delavrancea, I.L. Caragiale şi Octavian Goga. De-a lungul timpului, în local au fost şi importante nume internaţioanle precum membrii trupei Rolling Stones, Demi Moore, Jon Voight sau Danny Trejo, Prinţul Moştenitor al Japoniei – Naruhito.

Cifrele de astăzi

În luna octombrie a anului trecut, Dragoş Petrescu, CEO-ul Grup City Grill, care administrează restaurantul Caru’ cu Bere făcea câteva precizări cu privire la nota de plată achitată de cei care trec pragul restaurantului: „La Caru’ cu Bere vine tot românul, măcar o dată: vârstnici - nostalgici ai vremurilor de studenţie, familii, pensionari pentru ofertele dedicate lor, studenţii în pauza dintre cursuri, şcolari care vin să asculte povestea Carului, tineri care înainte să meargă în club servesc masa. Aproximativ 40% din clienţii Carului sunt străini, veniţi organizat prin agenţiile de turism, dar şi individual. La o notă de plată medie de 35 euro putem spune că este destul de accesibilă o masă la noi“.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Calea Victoriei, Corso al Capitalei: prima arteră iluminată electric, primul teatru, prima staţie de taxi

FOTO Noi informaţii despre complexul palatului Ştirbey din Calea Victoriei

Un palat dispărut şi căzut în uitare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite