Biserica Ortodoxă Română a fost amendată cu 10.000 de lei de Ministerul Finanţelor pentru nereguli la o licitaţie pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Patriarhiei va fi restaurat din fonduri europene. Sursa foto: patriarhia.ro

Patriarhia Română a fost amendată de Ministerul Finanţelor cu 10.000 de lei pentru nereguli găsite în cadrul unei licitaţii prin care Biserica atribuie un contract de consolidare şi modernizare în valoare de 14 milioane de euro

Patriarhia Română a fost amendată cu 10.000 de lei de Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice pentru nereguli înregistrate în procedura de atribuire a contractului de consolidare şi modernizare a Palatului Patriarhiei.

Procedurile de atribuire a contractului, în valoare de 64 de milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro) fără TVA, au început în martie 2013, iar la licitaţie s-au prezentat 13 oferte.

Pornind de la caietul de sarcini, liderii din cadrul Patriarhiei Române au decis să atribuie contractul unui consorţiu format din patru firme din Suceava şi Bucureşti, specializate în construcţii şi restaurări. Decizia a fost, însă, contestată de una dintre firmele care au participat la licitaţie, atât la Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, cât şi la Curtea de Apel Bucureşti.

„Cele două instituţii au hotărât ca lucrările să fie atribuite firmei Aedificia Carpaţi. Noi ne-am conformat şi în termen de 15 zile am anunţat această decizie. Ministerul Finanţelor ne-a amendat pentru că nu am fi chemat un reprezentant al instituţiei la ultima şedinţă în care s-a anunţat acest lucru. Noi i-am chemat, însă ei nu au venit. Pentru această formalitate Patriarhia Română a fost amendată cu 10.000 de lei. Noi am contestat amenda pentru că o considerăm abuzivă“, a explicat pentru „Adevărul“, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Proiectul în valoare de 14 milioane de euro fără TVA este acoperit, potrivit Patriarhiei Române, în proporţie de 98% din fonduri europene şi prevede consolidarea şi restaurarea unei suprafeţe de 16.120 metri pătraţi la Palatul Patriarhiei.

La această suprafaţă se adaugă înfiinţarea unui muzeu în incinta Patriarhiei. Aici urmează să fie expuse publicului obiecte de cult din colecţia expoziţională a Patriarhiei Române. Tot în cadrul proiectului va fi creat şi un punct de informare turistică în incinta Palatului Patriahiei. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite