Alina Manole toarnă gaz pe folk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are studii în sociologie, tânăra nu şi-a negat „jumătatea“ muzicală şi a ajuns una dintre cele mai frumoase şi apreciate voci ale folkului românesc.

Nu are doar o voce deosebită, ci şi cântă la fel de bine la chitară, iar Alina nu s-a gândit niciodată să dea muzica folk pe un alt gen care este „la modă“.

A primit multe încurajări din partea artiştilor deja consacraţi şi crede cu tărie că fiecare artist tânăr trebuie să lupte mult ca să capete vizibilitate pe scena muzicală. Mai ales pentru un produs de nişă cum este stilul folk-jazz, pe care cu mândrie spune că l-a consacrat în România.

„Prefabricatele durează puţin. Stilul folk-jazz nu a apărut dintr-o alăturare de cuvinte, ci din faptul că aşa am simţit că îmi curg gândurile muzicale. Ceea ce înseamnă că nu voi dori vreodată să fiu la modă“, explică artista.

Nicu Alifantis, reperul muzicii folk

Alina mărturiseşte că festivalurile folk sunt un început bun pentru artiştii aflaţi la început de drum. În plus, acestea reuşesc să aducă muzica în oraşe în care nu există prea multe spaţii de concerte sau iniţiative mai mici.

Talentul i-a fost recunoscut cu multe trofee, însă cel mai drag dintre ele îi este acela pe care l-a primit din partea Fundaţiei „Nicu Alifantis“ pentru activitatea desfăşurată în 2009, mai exact din mâna artistului pe care îl consideră poate cel mai bun reper al muzicii folk.

Deşi umple sălile concertelor până la refuz, artista nu este pretenţioasă cu publicul ei. Spune că are un public frumos şi cald, care ascultă ceea ce se întâmplă pe scenă ca şi când s-ar afla într-o sală de teatru. „Liniştea din timpul concertelor este mai valoroasă decât aplauzele“, completează tânăra.

Se apucă de scris poeme

Primul plan din viitorul apropiat ţine de lansarea unui nou album şi speră că acest lucru să se întâmple cât mai curând.

În urmă cu trei ani a început o colaborare cu Radio Lynx, care a ajuns deja la al patrulea sezon. Aceasta se cheamă „Luna Pătrată“ şi poartă numele primului album. Sunt două ore de muzică folk 100% românesc, mai veche sau mai nouă. Sunt mii de oameni care ascultă duminica „muzică de răsfăţ“ cum îi spune ea, iar acest fapt e dovadă că folkul nu moare, cum s-a tot spus.

Şi-a propus totodată să publice un volum de versuri cât mai curând, să scrie poeme, deşi acestea sunt diferite de stilul de versificaţie al cântecelor, însă la fel de „zăpăcite“.

Întrebări şi răspunsuri:
-Pe cine ascultă Alina Manole?
-Lista e lungă, dar printre preferaţi îi pot aminti pe Alexandru Andrieş, Nicu Alifantis, Taxi şi Sting
-Ce planuri de viitor ai?
-Mă pregătesc să lansez un nou album semnat Adrian Berinde, la casa mea de discuri.

Ce-i place:
„Muzica a devenit pentru mine şi hobby şi meserie. Acum am şi o agenţie de publicitate şi nu mai am timp de altceva“, spune Alina
Ce nu-i place:
„Nu admit lipsa bunului simţ şi nici nu accept oamenii care îşi uită rădăcinile“, mai completează ea.
 

Profil:
Născută: 21 martie 1977, Bucureşti
Studii: Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucureşti
Familie: Nu are fraţi


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite