A doua zi de grevă la STB. Ce spun Nicuşor Dan şi Adrian Criţ. Tribunalul Bucureşti: Greva este ilegală. Decizia este executorie | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Haos în transportul public din Capitală, după ce, pentru a doua zi consecutiv, niciun şofer al STB nu a ieşit pe traseu, în ciuda deciziei executorii de joi a Tribunalului Bucureşti care a stabilit că greva este suspendată, iar circulaţia trebuie reluată de îndată.

GALERIE FOTO


UPDATE Tribunalul Bucureşti a decis că greva de la STB este ilegală. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Aceasta este a doua decizie judecătorească în defavoarea sindicaliştilor, după cea de joi, care a dispus suspendarea grevei, dar care nu a fost respectată de către protestatarii STB.

Continuarea grevei STB în pofida deciziei Tribunalului Bucureşti  denotă o lipsă de încredere în justiţie, care ar trebui să pună pe gânduri pe toată lumea - de la judecători, până la procurori şi parlamentari, a declarat vineri ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Este foarte grav, pentru că asta înseamnă ignorare şi a legii, şi a justiţiei şi trebuie să pună pe gânduri pe toată lumea - de la judecători, până la procurori şi parlamentari. Până unde mergem cu ignorarea legii în acestă ţară? Ce trebuie să facem ca urgent să recăpătăm încrederea în lege şi în justiţie, pentru ca atunci când spunem lege toată lumea să se alinieze, când spunem justiţie toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile justiţiei? Este o lipsă de încredere la care a contribuit mai toată lumea (...). În absenţa acestui principiu, de respectare a hotărârilor judecătoreşti, totul devine, încet-încet, haos. Este inadmisibil", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

UPDATE: Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de declarare a grevei STB

„Având în vedere protestul organizat de către angajaţi ai Societăţii de Transport Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada de Poliţie pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condiţiilor prevazute de lege (Legea dialogului social - nr 62 din 2011).

Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Aceleaşi aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmisă de către Societatea de Transport Bucureşti către unitatea de parchet menţionată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei. 

UPDATE: Adrian Criţ, directorul STB declaraţii după discuţiile de vineri dimineaţă cu municipalitatea

Eu ca persoană nu sunt dorit de liderul sindicalist STB. Eu ca manager am misiunea să eficientizez activitatea şi s-a văzut în presiunea pe bugetul Capitalei. Se cheltuiau 100 de milioane de lei, iar acum îi costă doar 75 milioane de lei. Cetăţenii trebuie să fie mulţumiţi pentru că diferenţa merge în investiţii, dar şi în salarii când vom ajunge să fim eficienţi. Cine urmăreşte bugetul din anii anteriori şi propunerile noastre vor să observe diferenţe.Propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă chiar începând cu ziua de luni condiţionând faptul că angajaţii trebuie să intre astăzi pe traseu. Cetăţenii nu trebuie să sufere pentru orgoliul unor lideri. Angajaţii, sindicaliştii beneficiază de toată deschiderea mea”, a spus şeful STB. 

„În faţă am sentinţa civilă de ieri. E o sentinţă executorie. Ce îşi doresc aceşti lideri? Se gândesc la binele angajaţilor, al cetăţenilor? Dumneavoastră credeţi că cineva o să răspundă şantajului? Sunt aici pentru a eficientiza serviciul. Doriţi ca taxele să fie cheltuite eficient sau să zboare în vânt? Eu nu mă duc atât de departe, solicit ca angajaţii să nu mai fie manipulaţi şi să iasă. Aşteptăm şi decizia Tribunalului de astăzi, dacă greva e ilegală”, a mai declarat Adrian Criţ. 

UPDATE: Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei face declaraţii privind greva STB - VIDEO

„Azi la ora 7 au plecat executorii judecătoreşti care au afişat hotărârea judecătorească pronunţată ieri în jumătate de autobaze şi depouri. Discuţiile, negocierile urmează. Suntem în momentul în care legea şi jotărârea judecătorească trebuie aplicată. Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie, obligatorie, săvârşeşte o infracţiune. Până la amiază, toţi angajaţii vor avea la cunoştinţă oficial de această hotărâre. Avem de a face cu o manifestare total iraţională. Să nu reiei lucrul în aceste condiţii, riscând pierderea contractului de muncă şi condamnare penală este o atitudine iraţională pe care nu o înţeleg”, a spus Nicuşor Dan.

„Am convocat azi la ora 12:00, la sediul Primăriei Bucureşti, pe şefii de autobaze şi depou, mai precis 20 de persoane care sunt membri în conducerea instituţiei STB. Pe de altă parte, mulţi sunt membri de sindicat. Nu se pune problema ca într-un stat de drept să nu aplicăm o HJ. Şi i-am chemat şi ca să înţeleg care sunt acele probleme care trebuie rezolvate. Al treilea lucru pe care vreau să vi-l spun, să îl transmit public, cer PSD să se pronunţe. Noi avem o grevă care paralizează Bucureştiul organizată de un consilier general PSD. Un om care şi-a câştigat mandatul pe lista PSD”, a adăugat primarul general.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă nu se va ajunge la o concluzie în cadrul întâlnirii de la ora 12.00, primarul General al Capitalei a spus: „Acea întâlnire nu e nicio negociere. E o informare din partea mea că nu ne jucăm cu asta şi o informare din partea lor referitor la problemele din STB”.

Nicuşor Dan a mai explicat dacă vor mai fi înaintate şi alte dosare penale dacă tribunalul va decide azi că greva este ilegală şi oamenii nu ies pe traseu: „Este un litigiu de fond şi unul de urgenţă, fiecare cu fond şi apel. Cel de ieri chiar dacă are apel fondul este executoriu. Din punct de vedere juridic, nu schimbă cu nimic decizia de azi faţă de cea de ieri, executorie. Noi am făcut azi acea informare din punct de vedere juridic. Azi la amiază ea va fi terminată. Atât direcţia către sancţiuni administrative mergând până la desfacerea contractului de muncă, cât şi direcţia penală este deschisă. De-asta vreau să avem întâlnirea de la 12:00, vreau să fim raţionali”.

Primarul a mai explicat dacă există şanse ca o parte din personal să fie concediată.

„E o chestiune care ţine de STB şi a fost discutată azi dimineaţă. E o opţiune reală. Fiecare om care lucrează la STB are un contract individual de muncă, cu obligaţii care dacă nu sunt respectate duce la încheierea contractului de muncă.  Ca să fie clar, răspunsul meu a fost individual: Individual există această opţiune, nu cred că 5000 sau 10.000 de oameni vor fi daţi afară simultan”, a spus el.

UPDATE:  Adrian Criţ, directorul general al STB, a declarat, vineri dimineaţă, la Antena 3, că cei vinovaţi de grevă „vor răspunde în faţa legii”, dar a evitat să spună clar dacă aceştia vor fi demişi sau nu.

„Aşa cum e la dumneavoastră în societate, aşa e şi la noi. Cei vinovaţi de provocarea acestei greve vor răspunde în faţa legii. Cei vinovaţi, care au provocat această criză pentru bucureşteni. Pentru ce a fost angajat acest şofer? Rugămintea mea este să îşi desfăşoare activitatea”, a declarat acesta. 

Întrebat la Digi24 dacă există vreo şansă ca traficul să fie reluat, Criţ a spus: „Din păcate există doar câteva vehicule pe traseu. Ceea ce pot să spun este că numărul este nesemnificativ, iar locuitorii suferă din cauza liderilor sindicali”.

În cadrul aceleaiaşi intervenţii, acesta a mai adăugat că „manipularea continuă” pe sindicat, iar liderul sindical Vasile Petrariu a făcut „un tur de forţă” pentru a vorbi cu cei 8500 de angajaţi ai sindicatului.

UPDATE: Valer Ciobănescu, liderul unui sindicat care reprezintă 10% dintre angajaţii STB, a declarat printr-o intervenţie telefonică la Digi24, că se delimitează de greva generală condusă de Vasile Petrariu.

„Noi suntem o delegaţie sindicatală care se delimitează de această grevă.Noi nu suntem de acord cu greva, nici cu demisia domnului director general. Ei au problema cu domnul director, restul s-a rezolvat. Nu spune nimeni de majorări salariale, nici dacă ar veni alt director nu ştiu dacă s-ar schimba. E un război care nu este al nostru ca organizaţie deşi avem 10% din angajaţi ca membri în sindicat.

Dacă mă invită pe cale separată ca organizaţie, asta s-ar putea discuta, nici muncitorii nu m-au delegat să-i reprezint eu. Ieri am vorbit în baza Floreasca şi i-am întrebat ce pretenţii au, ca să ştiu ce îi spun domnului primar dacă mă sună. Şi ridicau din umeri, nici eu nu ştiu ce vor”, a declarat Valeriu Ciobănescu.

Acesta a precizat că „greva va continua garantat şi astăzi” pentru că este dificil să se mai reia traficul în condiţiile în care nu a început de la prima oră.

„Un parc normal şi fluid trebuie să iasă la prima oră, nu aşa haotic. Oamenii nu mai sunt apţi de a conduce tramvaiele şi autobuzele în siguranţă, n-au dormit nici azi, nici aseară. Mă aştept să dureze şi în weekend pentru că niciodată n-a durat o grevă 2 zile la STB. Sunt de 26 de ani în STB. Mă aştept să dureze şi luni. Am observat că domnul director este deschis la dialog, dar din partea sindicatelor nu există dialog. Ne disociem de aceste persoane, aşa-zişi lideri. Mă aştept la procese, să cheltui bani în instanţă”.

UPDATE: Joi dimineaţă, la ora 08:00, executorii judecătoreşti au ajuns la sediul STB pentru punerea în aplicare a deciziei instanţei.

UPDATE: Conducerea STB ia în calcul concedierea şoferilor grevişti. Peste 200 de dosare de angajare există pe masa şefilor STB

Conducerea STB ia în calcul să înceapă suspendarea sau desfacerea contractelor de muncă pentru câteva zeci de şoferi grevişti, dacă aceştia nu reiau încă de dimineaţă lucrul, susţin surse din Primăria Capitalei pentru „Adevărul”. Autorităţile dispun şi de o soluţie de rezerva pentru înlocuirea acestor şoferi.

UPDATE: Ce spune Adrian Criţ, directorul STB, în a doua zi de grevă

„Suntem în aceeaşi situaţie ca ieri. Suntem deschişi dialogului, ne cerem scuze bucureştenilor. Îmi cer eu scuze pentru acţiunile acestor angajaţi. Bucureştenii nu au nicio vină. 

Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situaţie. Executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei. Azi, instanţa se va pronunţa cu privire la legalitatea grevei.

Angajaţii să înţeleagă că îşi periclitează locul de muncă.Fiecare angajat să apeleze la conştiinţa proprie. Cineva trebuia sa se gândească foarte bine înainte de a face această acţiunea. Pe traseu sunt trei vehicule”, a spus şeful STB într-o intervenţie telefonică la Digi24.

„Am avut discuţii cu primarul general şi căutăm soluţii prin care să nu afectăm bugetul Capitalei şi deci a bucureştenilor. Au fost pierderi foarte mari, joi”, a mai spus Criţ.  

UPDATE: Mihai Trancă, sindicalist al şoferilor STB, a spus că aceştia cer demisia directorului general.

„Dacă directorul îşi dă demisia, toată autobaza Ferentari iese pe traseu”, a spus el.

„Din noiembrie 2021 nu au avut discuţii cu nimeni privind revendicările lor”, a declarat sindicalistul. 

Nicuşor Dan a declarat că un executor judecătoresc se va prezenta la autobază 

„În această seară (n. joi seară) suntem în faza în care avem o hotărâre a Tribunalului Bucureşi care a spus că această grevă este ilegală şi a spus că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanţei care poate să fie atacată cu apel, dar până atunci este executorie. Dacă sunt oameni care se uită la noi îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, nu cu liderul de sindicat care minte şi spune că nu e executorie. Noi avem o hotărâre pronunţată de o instanţă din România care spune individual că fiecare dintre oamenii care nu îşi exercită activitatea, trebuie să o facă”, a declarat Nicuşor Dan, joi seară la TVR1. 

Edilul a declarat că directorul STB a înştiinţat angajaţii despre această hotărâre judecătorească şi că vineri dimineaţă va fi însoţită această comunicare de un executor judecătoresc.

 Dan a mai precizat că joi seară nu se mai circulă la suprafaţă, cu mijloacele de transport în comun.

  „Fac apel la responsabilitate şi mai ales la spiritul de conservare. Să rişti să fii condamnat penal este foarte important. Eu refuz să cred că e un act de inconştienţă colectvă de o asemenea manieră. Refuz să cred că mii se oameni împreună refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească. Nu am nimic cu şoferii şi vatmanii care sunt manipulaţi de sindicat. Am spus, sunt dispus la dialog, dar nu cu aceşti lideri de sindicat. Să îşi aleagă nişte reprezentanţi care să vină la noi la primărie”, a declarat Nicuşor Dan.

Executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei. Azi, instanţa se va pronunţa cu privire la legalitatea grevei.Primarul Capitalei, Nicuşor Dan este aşteptat să facă declaraţii despre această grevă declanşată iniţial de angajaţii STB pentru revendicări salariale, care a ajuns un protest politic pentru schimbarea directorului societăţii

STB  a anunţat de joi seară că greva ar putea să continue şi vineri

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care instanţa de judecată dispune suspendarea grevei declanşate la Societatea de Transport Bucureşti STB SA şi reluarea de îndată a activităţii, angajaţii societăţii au obligaţia de a respecta decizia instanţei şi de a ieşi în traseu conform itinerariului şi foii de parcurs.

Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru.

Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţa a unei decizii judecătoreşti poate atrage răspundere penală pentru personalul implicat în această acţiune.

STB SA face apel la simţul de responsabilitate al angajaţilor săi şi le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public. De asemenea, îi asigurăm pe bucureşteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, este mesajul postat pe pagina e Facebook a STB.

Transportul public de suprafaţă din Bucureşti a fost paralizat, joi, toată ziua, din cauza unui protest al angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB). Iniţial, protestatarii au cerut măriri de salarii, dar ulterior Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor, a declarat că şoferii vor relua munca doar când directorul general al societăţii va fi demis. În final, în jurul orei 16.00, Tribunalul Bucureşti a suspendat cu o decizie executorie greva de la STB, însă răul fusese făcut. 

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi că greva la STB, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu este ilegală, spunând că trebuia asigurată circulaţia unei treimi din parcul auto.

„Avem dovezile şi avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali. Dincolo de o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărei lider este domnul Petrariu, consilier general de la PSD, avem dovezi. Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, care afectează viaţa bucureştenilor. Vreau să le transmit că sunt deschis la un dialog cu ei, nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal, îi astept la discuţii, să îşi aleagă reprezentanţii care vor veni la discuţii”, a transmis Nicuşor Dan.

Petrariu a spus că acest conflict poate fi rezolvat instant dacă PNL îşi asumă răspunderea şi îl demite pe actualul director general al STB, prin Consiliul de Administraţie. „Acesta ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această relaţie şi discuţiile care ar conduce la reluarea lucrului”, a spus liderul sindicatului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite