Şantier fără autorizaţie, în centrul Capitalei. Pătraşcu: eu nu am primit nicio solicitare pentru fântâna "săltătoare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat la o dezbatere privind înlocuirea Fântânii Dunărea de la Universitate cu una "săltătoare" că nu a primit nicio solicitare de autorizare pentru proiect şi că ar fi aflat din presă despre el, în condiţiile în care au început deja lucrările în zonă.

Grupul de iniţiativă SOS Fântâna, creat odată cu apariţia în presă a informaţiilor privind desfiinţarea fântânii de la Universitate, a organizat, ieri seară, o dezbatere la care a participat şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Lucrări de reasfaltare în jurul fântânii sunt în desfăşurare de la începutul lunii. În zonă au fost puse garduri, cu meşe cu fotografia noii fântâni şi numele firmei Tehnologica Radion, care desfăşoară lucrările.

Vechea fântână va fi fi înlocuită cu jeturi de apă care ţâşnesc direct din asfalt. Deşi şantierul a fost deja deschis, potrivit lui Pătraşcu nu există încă nicio solicitare pentru autorizaţie.

Activiştii au chemat poliţia când au văzut că s-a început schimbarea dalelor, fiind ridicate ulterior şi băncile de piatră din jurul fântânii. Până în prezent nu se cunoaşte în baza cărei autorizaţii şi-a început firma proiectul anunţat în imaginea de pe meşe.

Societatea civilă nu este de acord cu schimbarea fântânii

Reprezentanţi ai unor ONG-uri care activează în domeniul patrimoniului, dar şi arhitecţi au protestat faţă de lipsa de comunicare privind acest proiect din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Gheorghe Pătraşcu a fost de acord cu ceilalţi participanţi la dezbatere,respectiv că "este o lipsă de comunicare de neimaginat", imputând-o Administraţiei Străzilor, instituţie a Primăriei Capitalei, care a demarat acest proiect. Este vorba despre un proiect mai amplu, de reabilitare, în şase zone de pe Bulevardul Magheru, suma totală alocată fiind de 1,7 milioane de lei.

"Mie, personal, acea fântână, ca obiect estetic, nu-mi place, nu pot să zic că-mi place nici proiectul, dar nici că este lipsit de valoare", a spus Pătraşcu, precizând că a aflat despre acest proiect din presă.

La cererile reprezentanţilor societăţii civile şi arhitecţilor prezenţi la dezbatere privind organizarea unui concurs de arhitectură pentru reamenajarea zonei, în locul intervenţiei unei firme de construcţie de drumuri cu un proiect al cărui autor nu este cunoscut, Pătraşcu a precizat că a dorit organizarea unui astfel de concurs, însă procedurile sunt foarte complicate şi durează foarte mult, iar "cineva a fost mai rapid".

Autorităţile nu trebuie să consulte opinia publică

Totodată, la solicitările de consultare a cetăţenilor privind proiectul fântânii de la Universitate, Pătraşcu a spus că, legal, nu există nicio obligaţie a autorităţii să facă o astfel de consultare a opiniei publice. "Nu zic că este bine", a adăugat el, fiind de acord să îi transmită însă mesajul participanţilor la dezbatere - de suspendare a lucrărilor până când va fi organizat concurs, iar proiectul va fi supus consultării publice - primarului Capitalei, Sorin Oprescu.

Pe de altă parte, lucrările la pavaj pe care le-a executat firma desemnată de Administraţia Străzilor nu necesită vreo autorizaţie. Băncile de piatră care au fost ridicate sunt, la rândul lor, "mobilier urban", nefiind nevoie de autorizaţie pentru înlăturarea lor, decât dacă a fost autorizată iniţial amplasarea lor, a explicat Pătraşcu.

Astfel, lucrările efectuate de Tehnologica Radion ar fi deocamdată în legalitate, deşi în zonă au fost amplasate garduri cu meşe pe care este prezentată imaginea noii fântâni ce ar urma să fie amplasată pe locul Fântânii Dunărea.

"Aceste lucrări se pot face fără autorizaţie, dacă e vorba de întreţinerea carosabilului. În momentul când se depăşeşte zona asta... restul lucrărilor necesită autorizaţie cu avizul Ministerului Culturii", a spus Pătraşcu, precizând că el va acţiona "în spiritul respectării legislaţiei", după ce Ministerul Culturii dă un aviz.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite