106 ani de existenţă a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti. De la "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor", la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă astăzi ambulanţa înseamnă maşini cu viteză echipate ultramodern, cu personal de top şi sute de voluntari, acum 106 de ani prin serviciul "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor" bolnavii erau trasportaţi cu trăsura mânată de vizitiu, iar echipajul ajungea la caz după 30 de minute.

Prima salvare din Bucureşti a apărut în urmă cu 106 ani, din iniţiativa privată a profesorului Nicolae Minovici sub deviza: "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor". Echipajul era format din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de doctorul Minovici.

"Trăsurile ajungeau la caz în galopul cailor în mai mult de jumătate de oră, cu traficul de atunci din Bucureşti", a relalat, sâmbătă, directorul medical dr Cristian Grasu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România.

Astăzi, serviciul de ambulanţă are maşini dotate la cele mai înalte standarde, mici spitale pe roţi, care pot salva milioane de vieţi şi care ajung la urgenţă majoră în 11-25 de minute.

Ambulanţele Capitalei îngregistrează în medie peste o mie de solicitări pe zi, cu diferenţe în perioadele cu temperaturi extreme. Cele mai multe solicitări sunt pentru cazuri care nu pun viaţa în pericol, cum ar fi febre şi colici abdominale, dar 45 la sută dintre cazuri sunt urgenţe de grad zero şi unu, a explicat directorul medical Cristian Grasu.

Deficit de personal de 50%

Cu toate astea, nu foarte multe par a se fi schimbat de acum peste 100 de ani din punct de vedere al personalului. În prezent, potrivit lui Grasu, cea mai acută problemă cu care se confruncă ambulanţa este lipsa acută de personal.

"În ultimii patru ani, în care nu am putut angaja decât o personaă la şapte plecate şi-au spus cuvântul, deficitul depăşeşte 50 la sută, mai ales la ambulanţieri. De aceea, cei rămaşi muncesc mai mult. Avem 100.000 de ore supliemntare pe care nu le putem plăti, deşi avem bani. Muncind în aceste condiţii, oamenii se uzează fizic şi psihic, se îmbolnăvesc şi intră în concediu medical. Este o situaţie foarte gravă", a explicat dr.Cristian Grasu.

Zeci de bucureşteni au asistat, sâmbătă, la interveţii simulate privind un stop cardio-respirator şi un accident în care o persoană a căzut de la etaj în timp ce spăla geamurile.

O zi în linia întâi

Ca în fiecare an de aniversare, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI), în parteneriat cu Societatea de Salvare Bucureşti, au organizat, în perioada 21-27 iulie 2012, "Zilele porţilor deschise", când mii de bucureşteni vizitează sediul salvării.

Programul "Fii voluntar pe ambulanţă pentru o zi!", organizat tot în acest interval, a adus la Salvare mulţi tineri care, alături de echipajul de pe ambulanţă, au avut ocazia să vadă cum este viaţa în "linia întâi", a mai spus directorul medical.

Festivitatea s-a încheiat cu înmânarea unor plachete aniversare angajaţilor care s-au pensionat în ultimul an.
"Mi-aş dori ca şi peste 106 ani Ambulanţa Bucureşti că fie tot aici", a concluzionat Grasu.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite