VIDEO Colindatul de ceată bărbătească în Republica Moldova şi România, inclus în patrimoniul UNESCO

VIDEO Colindatul de ceată bărbătească în Republica Moldova şi România, inclus în patrimoniul UNESCO

Colindatul de ceată bărbătească s-a păstrat în Republica Moldova în cinci raioane FOTO: Adevărul

Obiceiul tradiţional de iarnă „Colindatul de ceată bărbătească“ a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO. Decizia a fost luată la sesiunea Comitetului pentru salvgardarea patrimoniului imaterial al UNESCO care a avut loc la Baku.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa a fost propusă de Republica Moldova şi România în 2012. Atunci, primarii mai multor judeţe precum Covasna, Vaslui, Alba, Timiş, Hunedoara şi Satu Mare au trimis cerere pentru ca colindatul în ceată bărbătească  să fie inclus pe lista patrimoniului UNESCO. La sfârşitul anului 2012 şi Republica Moldova a depus demers pentru ca obiceiul colindatului bărbătesc să fie inclus pe lista patrimoniului imaterial.

„E plăcut să vezi că după mulţi ani de cules colinde, încă mai găseşti unele noi, de care n-ai mai auzit. Anul trecut am descoperit la Chircăieşti, raionul Căuşeni, un subiect de colind foarte vechi, cu elemente din perioada păgână“, mărturisea atunci pentru „Adevărul“ folcloristul Andrei Tamazlâcaru. „Azi poţi merge în sate precum Râşcova (raionul Criuleni), Ţigăneşti (Străşeni) sau la Sadâc (Cantemir), să vezi cetele de băieţi cum colindă“, îl completa etnologul Varvara Buzilă.

Este pentru prima dată când un element de patrimoniu cultural al Republicii Moldova este înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO. De asemenea, pe site-ul UNESCO a fost postat un filmuleţ realizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România şi Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăloiu“. În clip se menţionează că în Republica Moldova obiceiul s-a păstrat în raioanele Cahul, Cantemir, Edineţ, Ocniţa şi Criuleni.

Cea de-a opta sesiune a Comitetului UNESCO pentru protejarea patrimoniului imaterial al umanităţii a debutat luni şi se va încheia sâmbătă, la Baku, în Azerbaidjan, potrivit site-ului oficial al UNESCO. Pentru această sesiune au fost primite 12 candidaturi pentru înscrierea pe lista Patrimoniului imaterial în pericol şi 31 de candidaturi pentru lista Patrimoniului imaterial, transmite Mediafax.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: