Universităţile din România aşteaptă peste 5.700 de studenţi din Republica Moldova

Universităţile din România
aşteaptă peste 5.700 de studenţi din Republica Moldova

FOTO Arhivă

Douăzeci de universităţi din 16 centre universitare din România şi-au expus, pe 4 şi 5 iunie, la Chişinău, oferta de învăţământ pentru tinerii din Republica Moldova care, după absolvirea liceului, doresc să îşi continue studiile peste Prut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Organizatorul Târgului de Universităţi de la Chişinău a fost Federaţia Tinerilor Români de Pretutindeni (FTRP), al cărui preşedinte, Liuba Eremia, a declarat pentru IPN că este cel de-al şaptelea an în care astfel de eveniment este organizat în Republica Moldova.
 
„Anul acesta avem o noutate – Facultatea de Informatică, domeniul IT fiind mai căutat decât în alţi ani”, a spus Liuba Eremia. Preşedinta FTRP a precizat că universităţile din România pun la dispoziţia tinerilor din Republica Moldova 5723 de locuri – licenţă, masterat şi doctorat. „3700 de locuri sunt cu bursă”, a spus Liuba Eremia.
 
Margareta Coteaţă, profesor la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, a declarat că instituţia de învăţământ a venit cu oferte de la 11 facultăţi, pentru două dintre acestea fiind necesar examen de admitere – Arhitectură şi Informatică. „Pentru Chişinău, actele pot fi depuse până pe 27 iulie la Liceul Gheorghe Asachi”, a mai spus Margareta Coteaţă.
 
Sergiu Voloc, un tânăr care este deja student în anul 3 la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova, a spus că domeniul IT este unul de perspectivă şi în continuă dezvoltare, atât în România, cât şi în Republica Moldova. „Tinerii din Republica Moldova sunt foarte interesaţi de facultatea noastră. Aceştia se apropie de standul facultăţii noastre şi solicită foarte multe informaţii”, a spus Sergiu Voloc.
 
O aspirantă la calitatea de studentă este Nicolina Nemerenco, care îţi doreşte să continue studiile la Universitatea Maritimă din Constanţa. Aceasta a spus că a ales acest domeniu pentru că îi place să călătorească pe mare şi atunci va putea îmbina profesia cu pasiunea. „Ca absolventă a unei facultăţi în domeniul maritim, sunt perspective mari de angajare şi pe uscat, nu doar pe mare”, a spus Nicolina Nemerenco.
 
Pe 6 iulie, Târgul Universităţilor din România se va desfăşura la Bălţi, iar pe 7 iulie, la Cahul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările