Spiridon Vangheli a împlinit 89 de ani

Spiridon Vangheli a împlinit 89 de ani

Spiridon Vangheli, „tatăl lui Guguţă”, Scriitor al Poporului, Cetăţean de Onoare al municipiului Chişinău, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 89-a aniversare. Cu acest prilej, Primăria capitalei i-a adresat un mesaj de felicitare, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a înveşnici opera vangheliană, recent, în sectorul Râşcani a capitalei, pe strada Kiev, a fost inaugurat un scuar care poartă numele „Guguţă” şi un monument al cunoscutul personaj al lui Spiridon Vangheli. Lucrarea din bronz, cu o înălţime de 1,5 metri a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jigliţchi.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori din Republica Moldova. În anul 2010, în colaborare cu Primăria Chişinău, a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă” şi „Împărăţia lui Ciuboţel”. În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre acestea „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei”, „Crăiţa" etc. Spiridon Vangheli a tradus din poezia şi proza universală pentru copii şi este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire”, pentru clasele I-IV, în patru volume. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările