„Premiul Fundaţiei ERSTE este o scenă pentru ONG-uri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială
Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială

O dată la doi ani, Fundaţia grupului bancar austriac ERSTE premiază proiecte sociale inovative şi durabile, care produc schimbări semnificative, din 13 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est

În 2013, vor fi oferite premii în valoare de 610.000 de euro pentru 33 de proiecte derulate de organizaţii non-profit. Pe lângă bani, câştigătorii vor beneficia timp de doi ani de suport în relaţiile cu presa, iar finaliştii vor participa la cursuri de dezvoltare a competenţelor organizaţionale. Aflăm mai multe de la Dejan Petrović, Project Manager al Premiului Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială, care a venit la Chişinău cu ocazia prezentării concursului în Republica Moldova.

„Adevărul": Ce a determinat Fundaţia ERSTE să ofere acest premiu?

Dejan Petrovic: De obicei, ONG-urile sunt văzute doar de donatori, dar publicul larg nu le cunoaşte. Ne-am gândit că ar fi frumos să organizăm ceva pentru ca ONG-urile să aibă o scenă, să devină vizibile, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, care le va oferi însă recunoaştere pentru ceea ce fac. Aceşti oameni, care se ocupă de grupurile marginalizate şi lucrează adesea cu salarii foarte mici, nu sunt văzuţi ca nişte eroi de către societăţile lor. Asta ne dorim: să fie eroi nu cântăreţii sau actorii celebri, ci cei care fac o muncă într-adevăr benefică pentru întreaga societate.

În 2011, concursul a fost extins în patru ţări, printre care şi Moldova. De ce aţi decis să aduceţi premiul în ţara noastră?

Fundaţia lucrează în toate ţările în care banca noastră este activă. Ca proprietari ai Băncii Comerciale Române, prezentă în Republica Moldova, credem că este responsabilitatea noastră să returnăm societăţii banii care au fost luaţi prin bancă. În plus, cunoaştem bine regiunea, venim cu toţii din ţări ale Europei de Est. Eu, de exemplu, sunt din fosta Iugoslavie.

Sunt la noi mai multe probleme decât în altă parte?


Nu. Din păcate, probleme similare sunt peste tot. Minorităţile sexuale nu sunt acceptate, femeile sunt bătute, copiii - abuzaţi, pe străzi trăiesc oameni fără adăpost. Totul e, mai mult sau mai puţin, la fel, dar în general este o situaţie proastă.

Cât de active sunt organizaţiile din Moldova?

La ediţia precedentă, am avut 115 aplicaţii. Raportând la dimensiunea ţării, este un răspuns bun. În acest an, aşteptăm un pic mai mult.

Spuneaţi că este important ca ONG-urile să fie văzute. Cum credeţi că şi-ar putea îmbunătăţi capacităţile de comunicare încât să atragă mai multe fonduri?

Pot face multe şi asta încercăm să le explicăm. De obicei, când câştigi un premiu, totul se termină odată ce-l iei şi mergi acasă. La noi, în acest moment totul abia începe. Urmează doi ani în care lucrăm la consolidarea capacităţilor acestor organizaţii. Le învăţăm cum să atragă fonduri, cum să-şi facă PR, cum să pregătească o prezentare video sau în PowerPoint. Foarte des ONG-urile stau prost la acest capitol. Sunt oameni care fac de toate, dar au nevoie să fie antrenaţi în anumite domenii.

Deci premiul bănesc nu este principalul beneficiu...

Aş spune că este chiar ultimul. E bine să ai bani, dar îi cheltuieşti foarte repede. Ceea ce înveţi rămâne însă pentru vreme îndelungată. Toţi finaliştii (anul trecut au fost circa 130) sunt incluşi în proiectul nostru Academia ONG-urilor şi toţi au posibilitatea să participe la cursuri.

Aceasta este a patra ediţie a premiului. Aveţi un proiect care v-a impresionat cel mai mult, dintre toate care l-au câştigat până acum?

E foarte greu să aleg. Totuşi, sunt legat mai mult de proiectele din prima ediţie, care erau din fosta Iugoslavie. Mi-a plăcut foarte mult o organizaţie din Belgrad, care se ocupa de copiii străzii. Aveau un centru de zi, unde aceşti copii puteau să mănânce ceva, să se spele, iar apoi se întorceau în stradă. Am văzut o fetiţă de patru ani dormind într-un canal. La Budapesta, unde am fost iarna trecută, am văzut vagabonzi îngheţaţi la un pas de moarte. Sunt lucruri pe care nu le uiţi. Fiecare ONG este diferit şi fiecare proiect este emoţionant, de aceea nu doar premiul, dar şi atenţia pe care le-o oferim este foarte importantă.

Cine este eligibil şi cum puteţi aplica

Premiul este oferit organizaţiilor non-profit care au proiecte sociale finalizate sau în derulare, cu un impact semnificativ, în Moldova, România, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Proiectele înaintate trebuie să aibă în vedere integrarea socială a unor grupuri dezavantajate: minorităţi etnice, persoane cu dizabilităţi, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, femei, oameni fără adăpost, emigranţi, deţinuţi, refugiaţi etc.
Aplicaţiile pot fi trimise până la 11 noiembrie 2012 la www.socialintegration.org/register. Vor fi evaluate de un juriu internaţional, din care face parte şi un reprezentant din Moldova. Ceremonia de premiere va avea loc în iunie 2013, la Viena.
În 2011, la prima participare, Moldova a avut rezultate bune: opt ONG-uri finaliste şi două câştigătoare - Centrul Speranţa şi Societatea Orbilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite