Prea puţini bani pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii care au semănat grâu de toamnă vor primi de la stat un câte 150-300 de lei pentru fiecare hectar. Asistenţa va acoperi doar 5% din costurile suportate.

Autorităţile vor aloca circa 60 de milioane de lei pentru a acoperi o parte din costurile suportate de agricultori la semănatul grâului de toamnă.
„Vor fi, în medie, câte 200 de lei pentru fiecare hectar, în funcţie de zonă şi impactul secetei. Cele mai afectate de vremea aridă şi lipsa precipitaţiilor sunt terenurile din raioanele din sudul ţării, dar în aceeaşi situaţie s-au aflat şi raioane din zona de nord. De exemplu, la Făleşti s-au înregistrat cele mai înalte temperaturi din istoria observaţiilor meteorologice din Republica Moldova", a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

AJUTORUL VA ACOPERI 5% DIN COSTURI

Oficialul a precizat că prin intermediul Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), Guvernul va acorda producătorilor agricoli care se ocupă cu creşterea animalelor 12 milioane de lei pentru furaje, iar în primăvara anului viitor vor fi alocate 90 de milioane de lei pentru semănatul porumbului.
Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, spune că ajutorul acordat de autorităţi este unul binevenit, chiar dacă acesta va acoperi doar o mică parte din costurile suportate de ţărani. „Bunăoară, în cazul grâului de toamnă, cheltuielile pentru toate lucrările agricole se ridică la 4.000 de lei pentru un hectar. Doar seminţele costă 1.200-1.300 de lei", a menţionat Alexandru Slusari.

PERSPECTIVE BUNE PENTRU 2013

Ministrul Agriculturii se arată optimist în privinţa recoltei de grâne de anul viitor. „Ploile din ultima perioadă au permis agricultorilor să semene cu grâu de toamnă 285.000 de hectare sau 95% din suprafaţa planificată. Calitatea semănăturilor este cu mult mai bună decât anul trecut. Cu o medie de 2,8-3 tone la hectar, există premise ca anul viitor să avem suficient grâu pentru consumul intern şi pentru export", a spus Bumacov.
Totuşi, oficialul a menţionat că efectele secetei vor fi simţite şi anul viitor, mai ales în sectorul zootehnic. „Dacă în cazul culturilor agricole e mai uşor să se revină la normal, apoi o eventuală sacrificare a vitelor va avea efecte negative de durată", a precizat ministrul. ;

Doar 70% din valoarea subvenţiei

În această săptămână se încheie perioada în care gospodăriile agricole pot depune dosare pentru a primi subvenţii. Peste 3.000 de solicitanţi au primit deja ajutoare, în proporţie de 70% din suma solicitată. Suplimentar au fost depuse 1.350 de cereri, care vor fi examinate odată cu cele acumulate săptămâna aceasta, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului, în rezervă mai sunt 100 de milioane de lei. „Ştim că agricultorii au mare nevoie de bani acum şi ne vom strădui să acordăm subvenţiile chiar începând cu 1 noiembrie", a promis ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite