OMS: Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată

OMS: Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată

În Republica Moldova se înregistrează unul dintre cele mai înalte niveluri de morbiditate a populaţiei prin hipertensiune arterială. Fiecare al doilea moldovean are tensiunea arterială ridicată. O arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Republica Moldova, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este finanţat tratamentul acestei boli la toate nivelurile de asistenţă. Toţi cetăţenii, inclusiv cei neasiguraţi, beneficiază de servicii de prevenire, depistare precoce şi supraveghere a hipertensiunii arteriale. CNAM acoperă costurile pentru un număr de 17 denumiri comune internaţionale de preparate compensate destinate tratării hipertensiunii arteriale. Banii alocaţi în primul trimestru al anului curent pentru medicamentele administrate în tratamentul acestei boli au cea mai mare pondere (aproape 88%) în structura cheltuielilor efectuate pentru preparatele compensate în cazul maladiilor cardiovasculare.

În contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, CNAM vine cu îndemnul către populaţie să verifice regulat tensiunea arterială şi să urmeze câteva reguli simple: să renunţe la fumat, să evite consumul de alcool în cantităţi mari, să practice activitatea fizică regulată şi să adopte un comportament alimentar sănătos – mai puţin zahăr, sare şi grăsimi saturate şi mai multe fructe, legume şi fibre.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările