Naştere cu sfârşit tragic. O familie din Chişinău care a pierdut doi bebeluşi acuză medicii de malpraxis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 400 de bebeluşi s-au născut înainte de termen în Moldova, anul trecut FOTO: Arhiva Adevărul
Peste 400 de bebeluşi s-au născut înainte de termen în Moldova, anul trecut FOTO: Arhiva Adevărul

O pacientă a Spitalului Municipal numărul 1 din Chişinău susţine că a fost ignorată de medici, chiar dacă avea contracţii prenatale. În consecinţă, cei doi bebeluşi născuţi prematur au murit. De cealaltă parte, doctorii regretă cazul, afirmând că au făcut tot ce le-a stat în puteri.

Naştere cu complicaţii şi medici care ridică din umeri. Acesta este deznodământul unui caz petrecut recent la Spitalul Municipal numărul 1 din Chişinău, unde o femeie a născut doi bebeluşi: unul mort din cauza lipsei de aer în pântecul mamei şi celălalt decedat după cinci zile de la naştere, din pricina oxigenului insuficient în sânge. Travaliul cu sfârşit tragic a început în noaptea de 23 spre 24 septembrie, când femeia însărcinată, în vârstă de 41 de ani, a fost transferată în secţia de reanimare a spitalului.

„Am avut contracţii în timp ce eram internată în secţia de obstretică, sub îngrijirea medicului Tamara Bâtcă. În loc să mi se dea ceva pentru oprirea acestor contracţii, am fost transferată la reanimare. De la ora 21.00, când a fost dusă acolo, până la 5.00 dimineaţa nu a venit niciun medic să mă consulte. În certificatul de deces, la cauza decesului scrie septicemie (n.r. – o infecţie a sângelui). Măcar o probă de sânge nu mi s-a luat, pentru a vedea dacă e vorba de aşa ceva“, spune Lilia Nicolaescu. Ea adaugă faptul că primele 24 de săptămâni de sarcină au decurs fără probleme şi îi acuză pe medicii de neglijenţă în serviciu.

„Soţia mea a intrat în operaţie de la 11.30, iar peste o oră mi s-a spus că primul copil a fost născut mort. Apoi, după încă cinci zile, medicii mi-au spus că a decedat şi al doilea băiat, din cauza hipoxiei (n.r – insuficienţă de oxigen)“, susţine şi Igor Grişca, soţul pacientei.

Vârsta mamei e de vină 

Cazul este acum anchetat de poliţiştii din sectorul Botanica al Capitalei. Directorul spitalului, Victor Savin, a declarat pentru „Adevărul“ că femeia nu putea avea o naştere fără complicaţii. „Sunt nişte aberaţii. Natura a fost mai presus decât doamna. Dânsa are o vârstă mai mare de 40 de ani şi nu era pregătită pentru a duce sarcina până la termen. Sarcina s-a terminat la aproape 26 de săptămâni, când copilul nu e viabil pentru naştere“, a declarat Savin. După ce l-am întrebat ce medici au fost de serviciu în noaptea travaliului, în secţia de reanimare, directorul spitalului ne-a închis telefonul.

„Din momentul când a intrat în reanimare, ea trebuia să fi fost examinată la fiecare două ore. Acolo n-am mai fost eu medic. La 25 de săptămâni sunt rezerve privind starea sănătăţii fătului şi starea de sănătate ulterioară. Înţelegem că e o traumă, dar mai mult n-am putut face“, se justifică medicul obstetrician Tamara Bâtcă.

Şanse mari de supravieţuire

Potrivit directorului Centrului Mamei şi Copilului, Ştefan Gaţcan, şansele de supravieţuire ale unui făt de 25 de săptămâni sunt de 75%. „Acum lucrăm asupra unui ordin al Ministrului Sănătăţii, astfel încât după greutatea de 500 de grame să facem tot ce ne stă în putinţă pentru reanimarea şi îngrijirea acestor copii“, a precizat Gaţcan. Doctorul adaugă că problemele de sănătate cel mai des întâlnite la bebeluşii născuţi la 25 de săptămâni sunt neurologice şi psihomotorii. 

420 de bebeluşi s-au nascut prematur în Moldova anul trecut. Aproximativ 70 dintre ei s-au născut după o sarcină de 24-26 de săptămâni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite