Modificări la plata concediului de îngrijire a copilului

Modificări la plata concediului de îngrijire a copilului

Dreptul la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului va putea fi realizat opţional: fie până la data împlinirii de către copil a vârstei de 3 ani, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie până la data împlinirii vârstei de 2 ani, în cuantum de 60% pentru primul an şi 30% pentru anul al doilea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un proiect de lege în acest sens este supus dezbaterilor publice pe particip.gov.md. Documentul vine cu modificări la Legea privind indemnizaţiile privind incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, transmite IPN.
 
În cazul în care mama sau tatăl copilului, beneficiari de indemnizaţie, se angajează ori îşi reia activitatea de muncă înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă, beneficiarul primind în acelaşi timp şi indemnizaţia, şi salariul.
 
Un aspect nou al proiectului constă în faptul că decizia de prelungire a perioadei de aflare în incapacitate temporară de muncă, începând cu a 120-a zi, şi a cazului de prelungire a concediului medical peste 180 de zile va fi luată de către medicul de familie, fără necesitatea avizului Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă.
 
Indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau maladie oncologică se propun a fi stabilite indiferent de durata stagiului de cotizare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: