Ministrul Andrei Usatâi îşi apără colegii de la Spitalul Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testările de medicamente pe pacienţii din Moldova se desfăşoară fără riscuri de conflicte de interese. Este reacţia oficială a ministrului Sănătăţii în cazul onorariilor-problemă în studiile clinice, cercetate penal.

Acum două săptămâni „Adevărul“ a dezvăluit cazul unei femei din Edineţ, chemată la Spitalul Republican pentru a primi nişte „ajutoare“. În realitate, aceasta urma să fie supusă unei testări de medicamente. Ieri, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, s-a expus oficial, pentru prima dată, în privinţa studiilor clinice din ţara noastră.

„Vă informez cu toată responsabilitatea că abateri de la regulamentele internaţionale nu au fost găsite. Din cei 140 de subiecţi ai testărilor clinice, niciunuia nu i-a fost administrat vreun preparat fără consimţământul său“, a spus oficialul. Acesta a mai declarat că majoritatea testelor de medicamente, în proporţie de 65,18%, sunt studii de bioechivalenţă. Urmează studiile post-clinice, cu 12,12%, iar studiile pe pacienţi sănătoşi şi pacienţi bolnavi, în primele trei faze de teste, cumulează 22,7% din proceduri.

Onorariile, „confidenţiale“

Directorul Spitalului Republican, Sergiu Popa, a susţinut că oamenii pe care sunt testate preparatele beneficiază de un spectru larg de avantaje. „Pacienţii au ca recompensă standard terapia bolii de care suferă. De exemplu, am reuşit vindecarea a 95% dintre pacienţii cu Hepatita C care au participat la studiul clinic. Celelalte beneficii constau în bani şi compensaţii de transport“, a afirmat Popa.

În schimb, când l-am întrebat dacă cei 240.000 de euro găsiţi de procurorii anticorupţie pe contul bancar personal reprezintă doar onorariul său şi de ce banii pe care-i primeşte în calitate de investigator principal nu apar în declaraţia de avere, directorul de spital s-a uitat lung la ministrul Usatâi, care l-a acoperit cu replici evazive. „Suma e confidenţială. Sunt organe fiscale care vor depista cine şi unde a încălcat. În privinţa declarării onorariilor, este responsabilitatea CNI să examineze astfel de cazuri“, a sunat „apărarea“ făcută de ministrul Usatâi locţiitorului său de la conducerea spitalului.

Conflictul de interese, ca şi inexistent

Întrebat fiind dacă există un conflict de interese privind calitatea de director de spital în raport cu cea de investigator principal în cazul lui Sergiu Popa, dar şi în cazul relaţiei de rudenie dintre preşedintele Comisiei Naţionale de Etică al ministerului, Victor Ghicavâi, şi nora sa, Nelea Ghicavâi, care-i directorul centrului de testări clinice Arensia Exploratory Medicine din Moldova, ministrul Usatâi a negat orice posibile abateri.

„Nu există conflict de interese, deoarece la Spitalul Republican au loc doar 10% din întregul volum al cercetărilor clinice. Nu văd un risc nici la Comitetul Naţional de Etică, fiindcă parcursul autorizării e mult mai complicat decât raportul dintre două persoane. Este un comitet format de 12 specialişti diferiţi“, a menţionat Usatâi.

Însă ceea ce evită ministrul, anchetează procurorii anticorupţie. „Acum verificăm de unde provin onorariile directorului Spitalului Republican, de la sfârşitul lui 2011 şi până în 2013. În paralel, examinăm şi ipoteza unui conflict de interese privind situaţia lui Victor Ghicavâi. Urmează să apreciem dacă într-adevăr e vorba despre această abatere“, a precizat procurorul Ruslan Botnaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite