Fauna şi flora Republicii Moldova, mai săracă. În Cartea Roşie au fost incluse noi specii de plante şi animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fauna şi flora Republicii Moldova, mai săracă FOTO: Arhiva Adevărul
Fauna şi flora Republicii Moldova, mai săracă FOTO: Arhiva Adevărul

Ghioceii, creasta cocoşului, nufărul alb, bujorul de pădure, pelicanul, jderul şi lebăda cucuiată sunt doar câteva dintre speciile de plante şi animale înscrise în Cartea Roşie a Republicii Moldova.

În cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii din Republicii Moldova sunt peste două sute de specii de plante şi peste două sute de specii de animale. În ediţia curentă au apărut 75 de specii de plante, care anterior nu se considerau rare, însă acum se află în pericol de dispariţie. Actuala publicaţie are capitole noi, în care sunt incluse specii rare de alge şi ciuperci. 

În Cartea Roşie sunt incluse specii de plante cum ar fi ghioceii, creasta cocoşului, feriga palustră, iarba ciutei, stevia turcească, arinul negru şi alb, nufărul alb, bujorul de pădure etc. Printre speciile rare din faună se numără peştii precum lostriţa şi nisetrul, păsări precum egreta mare, pelicanul comun şi cel creţ, lebăda cucuiată şi cea cântătoare, iar printre animale popândăul, jderul, nurca, dihorul, pisica sălbatică etc.

Ministerul Mediului de la Chişinău susţine că în prima ediţie a cărţii, apărută în 1976, erau incluse aproximativ 50 de specii de plante şi animale rare, pe cale de dispariţie. În cea de a doua ediţie, apărută în 2001, au fost incluse 126 de specii de plante şi 116 specii de animale.

Ediţia a treia, apărută în 2015, este bilingvă – în română şi engleză. Totodată, aceasta este bogată în ilustraţii, care arată speciile de plante şi animale rare. Editarea volumului a fost posibilă din sursele Fondului Ecologic al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite