Directori de licee din Chişinău optează pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat

Directori de licee din Chişinău optează pentru desfăşurarea examenului de Bacalaureat

FOTO simbol Sursa Shutterstock

Manageri ai mai multor instituţii de învăţământ liceal din capitală se pronunţă pentru desfăşurarea în anul curent a examenului de bacalaureat. În acelaşi timp, unii directori admit că există riscuri de infectare cu COVID-19 şi că e posibil ca unii elevi să nu poată veni la toate testele examenului de BAC, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Examenul de bacalaureat trebuie să fie obligatoriu şi în anul curent de studii. Pentru bacalaureat te pregăteşti nu doar un an, dar cel puţin 10-12 ani”, a opinat  directorul Liceului „Mircea Eliade”, Grigore Vasilache. El spune că elevii de la instituţia pe care conduce sunt pregătiţi pentru BAC. „Pentru elevii care vor să-şi continue studiile peste hotare, şi aceştia sunt mulţi, diploma de BAC contează foarte mult. Aşa că noi trebuie să avem grijă nu doar de cei leneşi, care nu vor să înveţe, dar şi de elevii care vor să studieze şi să le creăm pentru aceasta toate condiţiile. Anul trecut a fost anulat BAC-ul pentru că erau mai multe necunoscute – se vorbea abia despre vaccin, iar în prezent profesorii care au dorit s-au vaccinat deja cu prima doză, iar până la examenele de bacalaureat ei se vor vaccina complet”, şi-a argumentat poziţia managerul Liceului „Mircea Eliade”.

Potrivit lui Grigore Vasilache, aproape jumătate dintre profesorii de la Liceul „Mircea Eliade” au fost bolnavi de COVID-19. O bună parte din cei care nu au trecut prin boală au acceptat să fie imunizaţi, alţii aşteaptă să fie vaccinaţi cu Pfizer, pentru că aşa le-ar fi recomandat medicii şi doar cinci pedagogi care predau în instituţie au refuzat vaccinarea anti-COVID-19, aceştia fiind tineri specialişti. Directorul admite totuşi că există riscul ca unii elevi să se infecteze de COVID-19 în timpul desfăşurării primului examen de bacalaureat şi astfel nu vor putea să participe şi la celelalte probe din sesiune.

Directoarea Liceului „Dante Alighieri”, Ala Leca, a relatat că anul trecut o bună parte a elevilor din clasa a XII-a erau nemulţumiţi de faptul că s-a luat decizia de anulare a examenului de bacalaureat. „Din punct de vedere al unui pedagog, aş zice că ar fi bine să se desfăşoare examenele, pentru că este un moment în care elevii, la finalizarea studiilor, îşi demonstrează competenţele pe care le-au acumulat în decursul anilor”, a spus Ala Leca. Potrivit managerului, printre cei 1200 de elevi şi 100 de profesori ai liceului s-au înregistrat cazuri de COVID-19, dar în ultimele două săptămâni numărul a scăzut, fiind vaccinate 60 la sută dintre cadrele didactice care predau în instituţie.

„Diplomele de bacalaureat trebuie obţinute de către elevi în baza examenelor, nu pur şi simplu aşa, în baza unor rezultate din anii de liceu”, susţine directorul-interimar al Liceului „Gheorghe Asachi”, Nona Chiriac. În instituţia pe care o conduce au fost asigurate toate condiţiile pentru ca elevii din clasele a IX-a şi a XII-a să fie prezenţi fizic la ore. „Elevii sunt pregătiţi, profesorii din start au optat pentru prezenţă fizică la ore, ca să lucreze pe viu cu elevii. Ne dorim ca, după vacanţa de Paşti, toţi elevii să revină în clase”, a spus Nona Chiriac, care a precizat că rata de infectare cu COVID-19 în instituţie nu a fost una mare.

„Bacalaureatul trebuie să se desfăşoare în condiţii egale pentru toţi candidaţii, iar în localităţile în care copiii nu au avut acces la telefoane performante sau calculatoare, Agenţia de Evaluare şi Examinare trebuie să ţină cont de aspectul acesta, ca să nu apară nemulţumiri ulterior din partea elevilor”, susţine directorul Liceului „Spiru Haret”, Victor Ambroci. „Atunci când se fac ore şi teme prin intermediul calculatorului, se recurge la manipulare, este evident. Cei care nu vor susţine BAC-ul în anul curent, practic nu au şanse să-şi continue studiile la universităţi internaţionale”, a mai spus Victor Ambroci.

Potrivit directorului, din 68 de cadre didactice, care predau la „Spiru Haret”, 14 s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19. În prezent 80 la sută dintre profesorii liceului s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, cu doza iniţială, iar la început de iunie vor fi imunizaţi şi cu doza rapel.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările