Diaspora din Portugalia cere ţării de adopţie să ajute Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă este departe de casă, diaspora din Portugalia este cu gândul la Republica Moldova FOTO Arhiva persoanală
Chiar dacă este departe de casă, diaspora din Portugalia este cu gândul la Republica Moldova FOTO Arhiva persoanală

Opt asociaţii de migranţi moldoveni din Portugalia i-au solicitat ministrului de Externe de la Lisabona, Rui Machete, un suport mai accentuat pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova.

În demersul adresat şefului diplomaţiei portugheze, moldovenii susţin că acum „Moldova are nevoie de susţinerea partenerilor europeni, ca să-şi poată continua proiectul european“. Autorii accentuează că Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în cadrul căruia ţara noastră urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, va avea o importanţă decisivă pentru ţara noastră. „În Portugalia sunt câteva zeci de mii de moldoveni. O bună parte am obţinut deja cetăţenie portugheză, alţii suntem în aşteptare. Pentru noi, Portugalia este cea de-a doua patrie. O iubim, muncim întru binele şi prosperarea ei şi suntem recunoscători autorităţilor portugheze pentru sprijinul fundamental pe care ni-l acordă. Totodată, ne iubim în egală măsură ţara noastră de origine, Moldova, şi dorim ca şi ea să adere la aceleaşi valori europene, pe care le-am asimilat noi aflându-ne în Portugalia“, se menţionează în scrisoarea celor opt organizaţii.

Ajutorul, mai necesar ca oricând 

Astfel, diaspora solicită o susţinere mai accentuată a Republicii Moldova. „Acum, înainte de Vilnius, mâna de sprijin întinsă Moldovei este poate mai necesară ca oricând. Avem speranţa că Portugalia va fi şi de această dată alături de Moldova şi că mesajul de sprijin din partea ţării Dvs. va justifica pe deplin un înţelept proverb, pe care-l au atât portughezii, cât şi moldovenii: «Um amigo na dificuldade é um amigo de verdade» (n.r. – prietenul la nevoie se cunoaşte)“, se mai menţionează în acelaşi demers.

„Moldova merită mai mult“

Preşedintele Centrului Cultural Moldav, Oleg Boghenco, unul dintre semnatarii demersului, speră că exemplul le va fi urmat şi de reprezentanţi ai diasporei din alte ţări. „Trebuie să fim încrezători în ce direcţie vrem să mergem, să nu ne abatem, ci să urmărim doar cursul toleranţei, democraţiei şi prosperităţii“, susţine Oleg Boghenco.

Au propus o schimbare de optică: «hai să punem umărul cu toţii acum, căci anume acum Moldova e cea care are nevoie mai mare de sprijinul nostru.» Valeriu Turea, ambasadorul Moldovei în Portugalia

De aceeaşi părere este şi colega sa Mariana Melinte, preşedintele Asociaţiei „Tezaur“ din oraşul Faro. „Ne preocupă binele cetăţenilor nu doar din Portugalia, ci şi din Republica Moldova, pentru că familiile, prietenii, cunoscuţii noştri sunt acolo. Eu am imigrat acum 16 ani şi pe parcurs mi-am dat seama că Moldova are foarte multe neajunsuri. Republica Moldova merită să ajungă la acelaşi nivel de dezvoltare ca toate ţările UE. Avem toate capacităţile“, susţine Mariana Melinte.

„O schimbare optică“

Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Valeriu Turea, susţine că demersul diasporei este firesc şi necesar. „Este un exemplu de cum înţeleg compatrioţii noştri să-şi construiască relaţia cu Moldova. Nu pot să judec, în plan comparativ, care-i situaţia în alte ţări, dar ştiu că moldovenii din Portugalia nu au afaceri foarte profitabile. Sunt justificate, prin urmare, solicitările unui sprijin mai articulat «de acasă». Totuşi, nu i-am auzit lamentându-se la nesfârşit. Ei au propus o schimbare de optică: «Hai să punem umărul cu toţii acum, căci anume acum Moldova e cea care are nevoie mai mare de sprijinul nostru»“, susţine diplomatul.

Am imigrat acum 16 ani şi pe parcurs mi-am dat seama că Republica Moldova are foarte multe neajunsuri, dar merită mai mult. Mariana Melinte, preşedinta Asociaţiei „Tezaur“ din Faro

Totodată, ambasadorul spune că moldovenii din Portugalia sunt apreciaţi de autorităţi. „Sunt preţuiţi de oamenii simpli, cu care convieţuiesc firesc şi fără tensiuni. Ei reprezintă o realitate constructivă, care nu poate fi neglijată. Aşa că demersul lor, către ţara de adopţie, pentru a sprijini Moldova, într-un moment deosebit al istoriei sale, este şi de înţeles, şi apreciabil“, mai spune Valeriu Turea. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite