Cine sunt fondatoarele asociaţiei părinteşti de la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liceul mircea eliade chisinau

Cele trei fondatoare ale Fundaţiei „Mircea Eliade“, două dintre care sunt profesoare în şcoală, iar a treia într-un alt liceu, nu sunt la prima mediatizare în presă.

Încă în martie 2011, mai mulţi profesori ai liceului „Mircea Eliade“ o acuzau pe directoarea de atunci, Elvira Grâu, că terorizează colectivul. Grupul de 18 pedagogi  trimiseseră o scrisoare la Ministerul Educaţiei prin care „îi acordau vot de neîncredere“ managerului.

Semnatarii făceau referire la încălcările depistate de Ministerul Educaţiei în urma unui control efectuat la liceu în 2009-2010, acuzând-o pe Grâu de „incapacitate de a conduce un colectiv“ şi de „fraude administrative şi financiare“.

Asociaţie de părinţi, instituită de profesori. Fondatorii Liceului „Mircea Eliade“ au fost audiaţi astăzi la CNA

Una dintre semnatare şi lidera grupului era Tatiana Moşoi (nume de fată Babuc, uneori semnează Tatiana Babuc, alteori Tatiana Babuc-Moşoi), profesoară de limbă franceză şi rudă a ministrei Culturii Monica Babuc. Alături de colegii săi, femeia a bătut de nenumărate ori la uşile Direcţiei Educaţie de la Primărie, la Guvern,  Ministerul Educaţiei şi Parlament, cerând demiterea din funcţie a Elvirei Grâu şi numirea Galinei Negară, fost director adjunct al liceului.

Nemulţumirile au stârnit o serie de scandaluri, dar care nu s-au soldat cu vreun rezultat. În tot acest timp, Grâu a negat toate acuzaţiile susţinând că, timp de doi ani a suportat calomnii şi maltratări. Dascălul afirma că conflictul a pornit din cauza Tatianei Moşoi care insista ca franceza să fie instituită drept a doua limbă de studiu şi că ar fi perceput taxe de cinci euro per ora de meditaţie. Presa mai scria pe atunci că, în realitate, Moşoi (Babuc) şi Grâu ar fi concurat ambele pentru funcţia de director al liceului, post câştigat de cea din urmă.

După numeroase insistenţe, Elvira Grâu a demisionat în vara anului trecut, fiind înlocuită de Grigore Vasilache.

Printre altele, despre profesoara de franceză s-a scris că ar fi un pedagog cu un devotament admirabil, care mai bine de 40 de ani „le descoperă elevilor săi frumuseţea limbii franceze“.

Raisa Uşurelu, profesoară de limbă română la „Mircea Eliade“, este o altă fondatoare a asociaţiei părinteşti. Eleva sa, Lidia Guţu, din clasa a X-a, a obţinut premiul II la Olimpiada internaţională de limbă, literatură şi spiritualitate românească în anul 2013. Totodată, Uşurelu are un fiu, Mihai, care în acest an va absolvi „Mircea Eliade“.

Şefa Direcţiei educaţie Chişinău: „Legea interzice colectarea banilor de către profesori, dar nu şi participarea lor în asociaţii“

Cea de-a treia fondatoare, Adriana Ceban, este profesoară de matematică în clase gimnaziale, la liceul „Iulia Haşdeu“ din sectorul Botanica al Capitalei. Soţul său, Vasile Ceban este de fapt preşedintele Fundaţiei „Mircea Eliade“, numit în funcţie la 4 noiembrie 2013. Fiica acestora, Mihaela, este elevă în liceul „Mircea Eliade“.

Tânăra îşi manifesta pe pagina sa de facebook dezacordul cu informaţiile difuzate în presă privind taxele colectate în şcoala unde învăţa. „...Ai uitat că avem nişte veceuri într-o stare groaznică, iar reparaţie nu s-a făcut de vreo 10 ani? Şi nici substanţe în laboratorul de chimie sau ustensile pentru experimente la fizică şi nici pentru biologie microscoape nu avem, cretă de calitate buna şi multe altele! Vreţi condiţii pe care statul, apropo, nu le oferă, de aceea e nevoie de fundaţie“, a scris eleva.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite