Vrem în Uniunea Europeană, dar încă alegem comuniştii. Cum comentează experţii opţiunile moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În preajma summitului de la Vilnius, tot mai mulţi moldoveni îşi doresc integrarea europeană a ţării, în defavoarea celei euro-asiatice. Pe acest val, coaliţia de guvernare câştigă teren, însă opoziţia rămâne în topul preferinţelor electoratului.

Pentru Republica Moldova 2013 a fost un an nici rău, nici bun, cred 48% din moldoveni. Alţi 36% îl consideră însă mai degrabă rău. Mai mult, majoritatea populaţiei este de părere că ţara noastră merge într-o direcţie greşită şi doar 27,9% din cetăţeni consideră contrariul. Dintre aceştia, 18% dau vina pe conducere, 11% spun că nu se face nimic pentru a îmbunătăţi situaţia şi 10% că se întâmplă din cauza sărăciei. Datele au fost prezentate în cadrul Barometrului Socio-Politic, realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, la comanda agenţiei de presă IPN.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum, aproape 50% din moldoveni ar vota pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, iar 45,7 % ar opta pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Totodată, 49% din respondenţi apreciază că în acest an am înregistrat progrese în relaţia cu UE. Numai 6% le consideră însă mari, în timp ce 22% sunt de părere că am bătut pasul pe loc, iar 8% că am regresat.

Campanii în ceasul al doisprezecelea

Majoritatea moldovenilor (56%) aşteaptă summitul de la Vilnius, unde Republica Moldova urmează să parafeze, peste o săptămână, Acordul de Asociere la UE. „De la ultimul sondaj, din luna mai, a crescut numărul celor care cunosc despre acest eveniment, semn că au dat rezultate campaniile de informare“, a declarat directorul IMAS-INC, Doru Petruţi.

„Numărul pro-europenilor ar fi fost mai mare, dacă politicienii ar fi făcut mai devreme campanii de informare. În plus, crizele politice de la începutul acestui an au diminuat procentajul persoanelor care văd integrarea europeană singura opţiune a Moldovei. Sondajul demonstrează că autorităţile au conştientizat, în sfârşit, că trebuie să explice cetăţenilor avantajele acestui proces. Un aport major l-a avut şi suportul acordat de UE, de exemplu, după ce Rusia a impus embargo pe vinuri“, a comentat Victoria Bucătaru, expertă în cadrul Asociaţiei de Politică Externă. Specialista susţine că numărul euro-optimiştilor va creşte şi datorită recomandării de abolire a vizelor pentru moldovenii care călătoresc în UE, ce urmează să fie făcută de către Comisia Europeană după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. 

După Vilnius, procentul pro-europenilor va creşte datorită recomandării de abolire a vizelor.  Victoria Bucătaru, expertă în politică externă

Coaliţia Pro-Europeană, în creştere

Pe acest val, partidele din Coaliţia Pro-Europeană au început să-şi revină după criza politică din primăvară şi recâştigă încet încrederea alegătorilor. Opoziţia însă rămâne în topul preferinţelor electoratului. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar acumula 34,9% din voturi, faţă de 39% în luna mai. Liberal-democraţii ar aduna 13,9% din sufragii (comparativ cu 12,6%), iar democraţii - 9,3% (faţă de 8,6%). Liberalii, care între timp s-au retras de la guvernare, au pierdut poziţii, de la 7,5% la 6,2%, iar reformatorii rămân sub pragul electoral, cu 1,8%. Asta în condiţiile în care 24% din alegători încă nu ştiu cu cine ar vota.

Pentru că intrăm în perioada electorală, următoarele luni vor fi foarte importante pentru coaliţia de guvernare. „De acum înainte, tot ce se va face va fi pentru sau împotriva alegerilor. După Vilnius, membrii coaliţiei, în speţă PLDM şi PD, trebuie să calce foarte atent pe tărâmul politic şi social. Un singur pas, o singură privatizare sau un comportament greşit faţă de public vor fi taxate dur de electorat“, spune analista Olga Nicolenco.

Justiţia, la coada clasamentului

Moldovenii au cea mai mare încredere în biserică, cu peste 70% din preferinţe, urmată în clasament de presa, cu 53,5%, şi primărie (47,1%).În Guvern, Parlament şi Preşedinţie au încredere peste 20% din resondenţi. În justiţie cred 21,4% din moldoveni, iar în Procratură – 18,4%. „Lucrurile încep să meargă în direcţia pe care ne-o dorim cu toţii, dar situaţia în continuare rămâne una cu becurile aprinse pe avarie, din momentul în care ai principalele instituţii ale statului la pragul de sub 30%. Ar trebui să se întâmple ceva major. Cred că nu mai e timp pentru reforme, pentru că acestea sunt dureroase şi nu trebuie făcute într-un an electoral“, susţine Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, spune că „este vorba de o percepţie“. „Problemele din justiţiei sunt la suprafaţă, ceea ce şi determină percepţia oamenilor. Din aceste considerente am declarat reforma justiţiei o prioritate şi toate acţiunile noastre sunt îndreptate spre a asigura cetăţeanului o justiţie corectă“, declară oficialul.
Barometrul Socio-Politic a fost realizat în perioada 19 octombrie-11 noiembrie, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.226 persoane şi are o marjă de eroare de +/-3%.

„Comuniştii sunt bogaţi, corupţi şi mincinoşi“

Potrivit sondajului, 55% din respondenţi îi consideră pe membrii PCRM bogaţi, 41%  - corupţi şi 35% - mincinoşi. De asemenea, 46% cred că Vladimir Voronin ar trebui să fie schimbat de la conducerea PCRM, în timp ce 36% spun că acesta ar trebuie să-şi păstreze funcţia, iar 18% sunt indecişi. Mai mult de jumătate din cei chestionaţi afirmă că viitorul lider al PCRM ar trebui să aibă viziuni mai democratice decât actualul. Totodată, deşi 54% au auzit că PCRM organizează mai multe manifestaţii, 71,4% din moldoveni nu ştiu ce înseamnă „revoluţie de catifea“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite