Vladimir Cebotari: Demisia lui Mihai Poalelungi ar putea fi rezultatul presiunii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Cebotari justice.gov.md

Vicepreşedintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari consideră că demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, este rezultatul presiunii publice care s-a exercitat asupra lui, dar nu numai asupra acestuia. „Dumnealui a decis să-şi asume tot acest foc pentru a salva instituţia Curţii Constituţionale”, a declarat democratul la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Potrivit lui, iniţial şi preşedintele Igor Dodon, şi liderii politici Maia Sandu şi Andrei Năstase, ar fi recunoscut drept termen limită de formare a majorităţii parlamentare data de 7 iunie, însă nu se ştie de ce a doua zi retorica acestora s-a schimbat.

„Acum este evident că a existat o presiune foarte puternică din exterior. Eu cred că nu mai sunt dubii în acest sens”, consideră democratul.

Totodată, Vladimir Cebotari spune că anterior nu a existat o practică în care CC să-şi revizuiască propriile decizii. Democratul spune că acest lucru s-a întâmplat după ce PDM a predat în mod paşnic puterea, iar preşedintele Igor Dodon şi prim-ministra Maia Sandu au făcut mai multe solicitări dure Înaltei Curţi să-şi revizuiască propriile decizii. „Din cauza acelei presiuni pe care a avut-o asupra sa, Curtea a cedat. Respectiv, probabil, instanţele noastre, Curţile noastre nu au suficientă independenţă, dacă acceptă presiunea politicului din exterior”, spune politicianul.

În opinia lui, precedentele care se creează acum constituie un pericol extrem de mare. „Această demitere a funcţionarilor doar pentru că nu împărtăşesc aceleaşi viziuni politice, această presiune asupra Curţii Constituţionale doar din simplul motiv că nu place hotărârea care a fost emisă creează precedente după care de fiecare dată politicul să intervină şi după propriul plac să schimbe persoanele din funcţii care se consideră cu inamovibilitate şi imunitate superioară. Din păcate, aceste precedente ne vor costa foarte scump şi aceşti politicieni care fac astfel de presiuni, din punctul meu de vedere, fac acţiuni negândite şi iresponsabile”, a declarat Vladimir Cebotari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite