VIDEO Cebotari, despre anunţul privind majorarea cotei TVA în sectorul HoReCa: Agenţii economici vor trebui să-şi închidă afacerea sau să treacă în ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Cebotari

Deputatul PDM Vladimir Cebotari s-a arătat dezamăgit de intenţia Ministerului Finanţelor de a majora impozitele în unele sectoare ale economiei şi de a anula tichetele de masă. Democratul a declarat că formaţiunea sa va depune toate eforturile pentru a determina Parlamentul să nu aprobe majorările respective.

Vladimir Cebotari a declarat că majorarea cotei TVA la 20% în sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante şi cafenele) va face ca acest domeniu al economiei să treacă înapoi în economia tenebră. Cebotari susţine că Guvernul Filip a decis să reducă impozitul TVA pentru acest sector la 10% pentru că era „imposibil să documentezi tot lanţul valorific cu acte şi facturi a produselor, consumabelor şi serviciilor utilizate”. 

„Reducerea de la 20% la 10% a fost un stimul ca această industrie să treacă din negru în alb, să deschidă locuri de muncă, să se formeze întreprinderi mici şi mijlocii, să înceapă a plăti salariile în alb, nu în plic”, a declarat Vladimir Cebotari într-un briefing de presă.

Democratul a menţionat că prin reducerea cotei TVA de la 20% la 10% statul continua să primească la buget din TVA exact aceeaşi sumă de bani, asta deşi Ministerul Finanţelor crede că prin majorarea cotei TVA la 20% va acumula mai mulţi bani la buget.

Cebotari consideră că agenţilor economici din sectorul HoReCa le rămân câteva opţiuni, dacă legea va trece: „să închidă afacerea, să lucreze în minus şi să treacă în ilegalitate”.

„30.000 de oameni sunt antrenaţi în câmpul muncii în această industrie. Ce se va întâmpla cu ei? Cum îi menţinem acasă?”, a spus Cebotari.

Amintim că ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a anunţat o serie de măsuri pe care le va întreprinde în timpul apropiat instituţia pe care o conduce. Printre acestea se enumeră anularea tichetelor de masă şi anularea cotei de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, care va achita din nou 20% TVA şi nu 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite