Veaceslav Negruţă: Moldova are unul dintre cele mai ridicate niveluri de „offshorizare” a activităţii economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al FInanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat miercuri, 24 ianuarie, că Republica Moldova are unul dintre cele mai ridicate niveluri de offshorizare a activităţii economice, sociale şi politice.

Potrivit lui, în Republica Moldova, pe lângă faptul că tot ce înseamnă achiziţie publică, începând de la farmaceutice, birotică sunt contracte cu companii care au în spate beneficiari din zone offshore, o bună parte din clădiri au în spate persoane offshorizate şi e vorba de valoare enorm de mare. 

„Este adevărat că multe lucruri care s-au întâmplat în sectorul financiar şi bancar nu era să aibă loc dacă erau eliminate aceste companii offshore care au participat”, a menţionat Veaceslav Negruţă.

Expertul susţine că în Moldova sunt trei instituţii care au în competenţa lor monitorizarea a tot ce se cheamă activităţi cu astfel de companii – Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară şi Consiliul Naţional Anticorupţie. 

„Toate aceste trei instituţii au liste proprii care în dependenţă de domeniul lor de activitate includ ţări cu risc sporit de astfel de tranzacţii cu offshore”, a adăugat Veaceslav Negruţă.

El susţine că în Republica Moldova au existat cel puţin trei încercări într-o perioadă relativ scurtă de a face regulă în domeniul ce ţine de offshorizarea tranzacţiilor, în special în ceea ce priveşte tranzacţiile cu bani publici. Toate încercările de a deoffshoriza tranzacţiile în Republica Moldova care vizau banul public au eşuat.

În opinia expertului, pentru cercurile politice şi ale autorităţilor din Republica Moldova sensibilitatea este extrem de mare când se pune problema de deoffshorizare. 

„Modificarea legislaţiei este necesară astfel ca să satisfacem interesele de aici şi banul care este produs în Moldova din activităţi economice ulterior să fie reinvestit aici, dar nu să fie extras în zone offshore, banul public care cu greu este adunat sub formă de impozite să nu fie prin scheme şi licitaţii trucate scos din nou în zone offshore şi să nu avem impresia că investiţiile străine care vin în Moldova 60-70% de fapt sunt bani anterior extraşi tot din Republica Moldova, ci să vină investiţii adevărate, veritabile care aduc cu sine şi tehnologii, şi servicii noi”, a afirmat Negruţă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite