Veaceslav Negruţa: Creditul de 500 de milioane de dolari din Rusia generează întrebări la care nu există răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obţine Moldova din partea Rusiei, despre care a anunţat prim-ministrul Ion Chicu şi preşedintele Igor Dodon, ar putea majora datoria externă a ţării cu o treime. Declaraţia aparţine expertului economic Veaceslav Negruţa. Potrivit lui, anunţul privind acest credit generează şi o mulţime de întrebări la care nu există deocamdată un răspuns clar din partea autorităţilor, transmite IPN.

Veaceslav Negruţa afirmă că actualmente datoria externă a Republicii Moldova este de 1,6 miliarde de dolari. Iar odată cu eventuala obţinere a creditului de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei, ţara se poate transforma într-o zonă cu un grad foarte înalt de îndatorare.

Potrivit expertului, costurile acestui credit deja au pornit: „Faptul că a fost declarat acest credit deja creează un suspans şi o reticenţă din partea partenerilor noştri de dezvoltare care au investit multă încredere în Republica Moldova. Acest lucru ar putea să coste mult Republica Moldova”, este de părere Veaceslav Negruţa. Expertul a amintit despre un asemenea împrumut acordat de Federaţia Rusă, cu ani în urmă, Ucrainei şi că, ulterior, a cerut această datorie prin solicitarea unor teritorii ucrainene pe care le-a şi anexat.

Veaceslav Negruţa afirmă declaraţiile Guvernului privind acest credit sunt neclare şi generează mai multe întrebări.

Comentatorul politic şi economic Victor Ciobanu susţine că finanţările din vest, credite sau granturi, au lucruri importante la bază, pentru că ele sunt condiţionate de reforme, pe când finanţările din est sunt neclare şi nu se ştie dacă aceşti bani promişi recent vor ajunge anume în infrastructură. Potrivit lui, au mai existat proiecte care nu au fost implementate. „Noi din partea Rusiei am văzut laundromatul, în istoria privind furtul miliardului tot au figurat bănci ruseşti”, a declarat comentatorul.

După recenta sa vizită la Moscova, premierul Ion Chicu a anunţat că este posibil să fie deschisă o linie de creditare din partea Federaţiei Ruse în sumă de 500 de milioane de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite