Un ex-deputat susţine că Moldova 1 se va transforma în televiziune de partid, după votul PAS din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plîngău, lider Platforma DA
Dinu Plîngău, lider Platforma DA

Preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, consideră că Moldova 1 se va transforma în televiziune de partid, după ce Partidul Acţiune şi Solidaritate a votat joi, 4 noiembrie, pentru trecerea TRM sub control parlamentar, aşa cum a fost până în 2019.

„Astăzi parlamentul a decis ca televiziunea publică să se transforme în televiziune de partid. Europenii îngrijoraţi, noi?”, a scris Dinu Plângău pe Facebook.

Ex-deputatul a sugerat că ar fi cazul ca modificările la lege operate de PAS să fie contestate la Curtea Constituţională: „În teorie, s-ar putea de contestat la Curtea Constituţională, dar are cine?”.

Totodată, politicianul a amintit că Uniunea Europeană de Radiodifuziune vine cu recomandarea Consiliului Europei nr (2012) 1 a Comitetului de Miniştrilor către statele membre privind guvernarea radiodifuzorului public prevede că: „Securizarea şi apărarea independenţei este un rol primordial al oricărui cadru de guvernare a serviciului public media şi acesta este motivul pentru care independenţa a fost în centrul tuturor standardelor relevante ale Consiliului Europei”. „În plus, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, într-un caz care privea direct guvernarea TRM, a susţinut că statele au o obligaţie pozitivă de a pune în aplicare un cadru juridic care să asigure independenţa radiodifuzorului public faţă de ingerinţa şi controlul politic (Manole a.O c. Moldova, nr 13936/02)”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite